Leśna Kuchnia cz. 66 – Obiad niedzielny: rosół

Tradycyjny obiad niedzielny w większości domów w Polsce? Zapewne najwięcej zależy to od regionu, inny będzie w Białymstoku, inny w Opolu a inny w Elblągu. Na północy najczęściej podaje się rosół z kury oraz porządny kotlet schabowy (z kością lub bez), zwykle w towarzystwie zasmażanej kapusty. Takim obiadem bez problemu można pochwalić się każdemu obcokrajowcowi i z dumą podkreślić, że to kuchnia rdzennie polska.
Wyżej wymienione dania, mimo że w przygotowaniu banalnie proste bardzo rzadko są szykowane i spożywane w plenerze. Postanowiliśmy więc przygotować niedzielny obiad dla 4 osób w środku lasu, głównie po to aby sprawdzić czy to się w ogóle uda, jak obiad będzie smakował i ile to zabierze czasu. Dziś opisujemy część pierwszą: Rosół z kury.

Potrzebujemy:
·         Porcja rosołowa (korpus) z kurczaka – 1 szt.
·         Ćwiartka z kurczaka – 1 szt.
·         Marchew – 1 duża lub 2 małe
·         Korzeń pietruszki – 1 szt.
·         Seler – 100g
·         Cebula – 1 szt.
·         Liść kapusty – 1 szt.
·         Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
·         Makaron krajanka

Mięso wkładamy do kociołka, zalewamy wodą i zaczynamy podgrzewać. W miarę gotowania zbieramy z powierzchni wody powstający szum. Po 15 minutach od osiągnięcia temp. wrzenia dodajemy obrane warzywa w całości oraz kilka kuleczek ziela angielskiego, 2 liście laurowe i łyżeczkę soli.

Rosół gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu, około 2h. Po tym czasie z kociołka usuwamy warzywa i mięso, pozostawiając czysty bulion. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Teraz powinien nastąpić moment w którym należy ugotować makaron – ale przecież kociołek jest już zajęty. Można poradzić sobie na 2 sposoby – albo ugotować makaron przed rozpoczęciem szykowania rosołu albo zaopatrzyć się w makaron (np. krajanka) który wg instrukcji. gotuje się w 3 minuty – wówczas wystarczy zalać makaron zupą i poczekać, nie trzeba go będzie gotować.

Do miski (kubka, kuksy czy innego naczynia) wsypujemy nieco makaronu. Dodajemy kilka plastrów marchwi i kawałki gotowanego mięsa z kurczaka. Zalewamy wrzącym bulionem. Spożywamy po 5-7 minutach, kiedy makaron zmięknie.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.