Leśna Kuchnia cz. 67 – Obiad niedzielny: młoda kapusta zasmażana
Tradycyjny obiad niedzielny w większości domów w Polsce?
Zapewne najwięcej zależy to od regionu, inny będzie w Białymstoku, inny w Opolu
a inny w Elblągu. Na północy najczęściej podaje się rosół z kury oraz porządny
kotlet schabowy (z kością lub bez), zwykle w towarzystwie zasmażanej kapusty.
Takim obiadem bez problemu można pochwalić się każdemu obcokrajowcowi i z dumą
podkreślić, że to kuchnia rdzennie polska.
Wyżej wymienione dania, mimo że w przygotowaniu banalnie
proste bardzo rzadko są szykowane i spożywane w plenerze. Postanowiliśmy więc
przygotować niedzielny obiad dla 4 osób w środku lasu, głównie po to aby
sprawdzić czy to się w ogóle uda, jak obiad będzie smakował i ile to zabierze
czasu. Dziś opisujemy część drugą: Kapusta zasmażana.
Potrzebujemy:
·
Młoda kapusta – 1 główka
·
Cebula – 2 szt.
·
Wędzony boczek, podgardle lub pachwina – 200g
·
Koper – pół pęczka
·
Sól, pieprz, kminek, cytryna, jagody jałowca
·
Odrobina mąki do zagęszczenia
Cebulę i wędzone mięso kroimy w kostkę i zesmażamy na
złoty kolor z dodatkiem kilku jagód jałowca i łyżeczki kminku. Do kociołka
wrzucamy drobno pokrojoną młodą kapustę, zalewamy wodą w ilości około pół litra
i dusimy pod przykryciem tak długo, aż kapusta zmięknie. Potrwa to około 20
minut. Danie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec
zagęszczamy danie odrobiną maki rozbełtanej w 100 ml wody. Trzymamy nad ogniem
jeszcze kilka minut i podajemy gorące: solo lub jako dodatek do innych dań np.
kotleta schabowego.
Brak komentarzy: