Leśna Kuchnia cz. 75 – Farsz mięsno grzybowy (np. do naleśników)



Od dawna zastanawialiśmy się dlaczego farsz do pierogów, naleśników i krokietów występuje zawsze w postaci mięsa lub kapusty z grzybami. Przecież mięso z grzybami komponuje się równie wspaniale i mógłby to być doskonały pomysł na wprowadzenie na półki sklepów innowacyjnego produktu. Póki sprzedawcy na ten pomysł nie wpadli, pozostaje nam wyrób własny który i tak zawsze jest zdrowszy i smaczniejszy od tego ze sklepu.

Potrzebujemy:
- Grzyby gatunków dowolnych – kilka garści
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe – 500g
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Do nagrzanego kociołka wlewamy kilka kropel oleju po czym dorzucamy dwie pokrojone w drobną kostkę cebule. Smażymy tak długo aż  stanie się szklista.
Dodajemy drobno pokrojony czosnek i  grzyby, po chwili dorzucamy mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez dłuższy czas, około godziny. Kiedy mięso dobrze się wysmaży a z grzybów odparuje woda, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami.Można dodać nieco natki pietruszki.
Podajemy z naleśnikami (na zdj.) lub pierogami, krokietami, podpłomykami.

Farsz do naleśników z ogniska

Farsz do naleśników z ogniska

Farsz do naleśników z ogniska

Farsz do naleśników z ogniska

Farsz do naleśników z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.