Leśna Kuchnia cz. 76 - Zupa ziemniaczana



Dziś kolejna z zup gotowanych na wędzonym mięsie, prosta, smaczna i sycąca.

Potrzebujemy:
·         Kość schabowa wędzona – 1 szt.
·         Boczek wędzony – 200g
·         Ziemniaki – 1 kg
·         Cebula – 1 szt.
·         Czosnek – 2 ząbki
·         Marchew – 1 szt.
·         Sól, kminek
·         Siano

Jak zwykle mięso, cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy w kociołku. Można bez dodatku tłuszczu, wystarczająco wiele wytopi się z wędzonego boczku. W tym czasie część ziemniaków kroimy w grubą, a część w bardzo drobną kostkę. Wraz z pokrojoną marchewką i wędzoną kością wrzucamy do kociołka, dolewamy wody tak aby zakryła cały wsad i gotujemy pod przykryciem. Danie jest gotowe wtedy kiedy małe kostki ziemniaków rozpadną się i zagęszczą zupę. Potrawę doprawiamy solą i kminkiem. Możemy dodać nieco kopru lub (o ile posiadacie) czosnku niedźwiedziego.

Zupa ziemniaczana z ogniska

Zupa ziemniaczana z ogniska

Zupa ziemniaczana z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.