Leśna Kuchnia cz. 77 – Polewka staropolska




Jeźli polewkę zacną a pożywną chcesz uważyć, najsamprzód weźmij pyr kilka a w  żar wrzuć najgłębszy, by tam srodze się przypiekły. Z wędzonego wieprzka oberżnij mięsiwa tłustego ile trza,  porżnij grubo po czem do kotła wsyp.  Podobnie z cebulą oraz czosnkiem uczyń, jednakoż czosnku niedużo przydaj, bowiem tenże aromat w zakwas został wprowadzon. Smaż tęgo przez modlitw kilka, aż się tłuszcz porządnie wydzieli. Tedy pyry z ognia wyjmnij, porżnij dobrze i zasię do garnca daj, po czem zakwasem żytnim a kwasem chlebowym zalej ile wlezie. Gdy ciecz zawrze, dorzuć przygarść sążnistą grzyba suchego oraz takiegoż majeranu, któren dobry smak da. Zamieszaj dobrze i na kilka modlitw pozostaw podgrzewając znienagła, dla smaków lepszego wymieszania.
Do misy przydaj sera słonego owczego, któren albo bryndzą zowią. Warem zalej. Ze smakiem spożywaj, uprzednio gąsiorek gorzałki ze spiżarni przyniósłszy.

Polewka staropolska z ogniska

Polewka staropolska z ogniska

Polewka staropolska z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.