Leśna Kuchnia cz. 74 – Tagliatelle z sosem grzybowym




Rozpoczęła się jesień, czyli jak dla nas pora najintensywniejszych wypadów do lasu połączonych ze zbieraniem grzybów.  Wieczorem, po zakończeniu grzybobrania i krótkim odpoczynku przychodzi czas na sortowanie zbioru. Rozbijamy tedy obóz i przeglądamy,  czym las nas obdarzył. Niektóre grzyby odkładamy do suszenia, inne do marynowania. Te, które nie wytrzymają transportu do domu trafiają do gara wiszącego już nad ogniem. Powstanie z nich pyszny sos.
Opisywane danie przygotowaliśmy korzystając z kociołka i patelni, gdyby jednak zaszła potrzeba ograniczenia ekwipunku spokojnie można poradzić sobie tylko z kociołkiem.

Potrzebujemy:
- Grzyby leśne wszelkiej maści – kilka garści
- Cebula – 2 szt.
- Śmietana 18% - 200ml
- Makaron tagliatelle-  1 op.
- Nać pietruszki – 1 pęczek
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, twardy ser dojrzewający

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli sprawia to problem, można zabrać z domu już ugotowany makaron lub nabyć makaron przeznaczony do odgrzania.
W kociołku lub na patelni szkilmy dwie pokrojone w kostkę cebule. Lekko solimy. Dodajemy pokrojone raczej grubo grzyby – same kapelusze lub kapelusze i trzony, zależnie od ilości zbioru. Dusimy tak długo aż z grzybów odparuje woda, zazwyczaj trwa to około 2o minut.
Śmietanę solimy (w celu ochrony przed zważeniem po czym dodajemy do zdjętego z ognia kociołka lub patelni. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Podajemy z ugotowanym makaronem, posypane pietruszką i tartym serem dojrzewającym.

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Tagliatelle z grzybami z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.