Leśna Kuchnia cz. 112 – Leczo błyskawiczne


Prosta wersja sezonowej potrawy, stanowiącej swoisty miks węgierskiego oryginału  (nie zawiera cukinii) oraz francuskiego ratatouille (nie zawiera mięsa). Wychodzi bardzo ciekawe, szybkie danie, którego smak podbijemy jeszcze używając świeżych ziół.
Potrzebujemy:
● Kiełbasa – 0,5 kg
● Papryka – 0,5 kg
● Pomidory – 0,5 kg (mogą być z puszki)
● Cukinia – 0,5 kg
● Cebula – 3 szt.
● czosnek – 3 ząbki
● Wieże zioła: nać pietruszki, lubczyk, oregano
● Sól, papryka słodka, papryka ostra
● Olej roślinny do smażenia

Kociołek natłuszczamy i wieszamy nad ogniem.
Wsypujemy kiełbasę pokrojoną plasterki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pomidory oraz posiekany czosnek. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w gruba kostkę cukinię. Wlewamy szklankę wody. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Gotujemy 5 minut.
Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem.








Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.