Leśna Kuchnia cz. 131- Śródziemnomorska zupa pomidorowa

 

 

Lekka, wegetariańska zupka, szybka w przyrządzaniu. Radzimy przygotowywać ją latem lub wczesną jesienią, kiedy świeże warzywa i zioła są łatwo dostępne i kuszą niesamowitym aromatem. W smaku zupa zupełnie nie przypomina tradycyjnej polskiej pomidorówy na resztkach rosołu z niedzieli ;) 

 

Potrzebujemy:

● Pomidory -  3 szt.

● Marchew – 1 szt.

● Cebula – 1 szt.

● Czosnek – 4 ząbki

● Bagietka – 1 szt.

● Cebula – 1 szt.

● Ser feta – 200g

● Oliwki – 100g

● Świeże zioła – oregano, lubczyk

● Sól, pieprz

 

Zaczynamy od przygotowywania grzanek. Bagietkę kroimy w kostkę, wrzucamy do natłuszczonego kociołka i prażymy tak długo, aż grzanki staną się chrupiące. Zamiast zwykłego oleju można tu użyć oliwy czosnkowej. Pod koniec prażenia dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku. Gotowe grzanki przekładamy do innego naczynia.

Kociołek ponownie natłuszczamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy rozdrobnione pomidory – im drobniej je pokroimy, tym szybciej się rozgotują. Pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.

Dolewamy nieco wody, wrzucamy do kociołka po dwie gałązki oregano i lubczyku i gotujemy na średnim ogniu, czekając aż warzywa zmiękną a zupa nabierze aromatu. W między czasie do zupy wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku oraz pokrojone oliwki.

Gotowa zupa jest lekko gęsta od rozgotowanych pomidorów, pięknie pachnie ziołami i poza dodaniem soli oraz ew. pieprzu nie wymaga dalszego przyprawiania.

Podajemy w miseczce z dodatkiem grzanek i kosteczek sera feta. Po wierzchu posypujemy posiekanymi liśćmi oregano.

 

Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ogniska

Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ogniska


Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ogniska

Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ogniska

 

 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.