Leśna kuchnia cz. 5 - Zupa ziemniaczana z chorizo.

Tłumaczę i objaśniam - chorizo (czyt. czorizo) to hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny doprawiona wędzoną papryką. Ma bardzo charakterystyczny smak, wręcz może być stosowana jako przyprawa.

Potrzebujemy:
- 200g kiełbasy chorizo
- żółta cebula
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka - 1 szt.
- kość schabowa, mostek wieprzowy lub żeberka - 200g
- 3 ziemniaki (400 g)
- kostka bulionu warzywnego
- limonka

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno, kiełbasę chorizo i marchewę tniemy w półplasterki. Wszystko umieszczamy w garze i zasmażamy. Następnie podlewamy 1,5l wody, dodajemy gnaty oraz kostkę bulionu i gotujemy ok. godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy jeszcze pół h po czym posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy limonką i spożywamy ze smakiem.

PS: Chorizo ma wiele odmian, ja wybrałem pikantną, co oszczędziło mi dodawania do zupy papryki pepperoni.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.