Leśna kuchnia cz. 99 – Pikantna kasza bulgur z kurczakiem i grzybami


Proste danie na bazie popularnej głównie w krajach arabskich kaszy bulgur.  Prawdopodobnie równie smaczne wyszłoby, gdyby wszystkie dodawane składniki były w formie suszonej – jeszcze to kiedyś sprawdzimy. Zamiast grzybów leśnych w razie nieurodzaju można dodać pieczarki.

Potrzebujemy:
·         Kasza bulgur – 200g
·         Pierś z kurczaka – 200g
·         Por – 1 szt
·         Cebula dymka – 1 szt
·         Papryka ostra dowolnej odmiany – zależnie od upodobań
·         Czosnek – 3 ząbki
·         Grzyby leśne – kilka kapeluszy
·         Tłuszcz do smażenia
·         Sól

Przygotowanie jest proste i szybkie – pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę i zesmażamy w kociołku razem z rozdrobnionym czosnkiem, cebulą, papryką i pociętymi na paski kapeluszami grzybów. Z pikantnymi odmianami papryki trzeba uważać żeby zbyt wrażliwi nie ziali ogniem po spożyciu. W celu osłabienia ich ostrości można np. przed posiekaniem usunąć pestki nasienne, lub po prostu nie dodawać zbyt dużo.
W drugiej kolejności do kociołka trafiają posiekany por oraz kasza. Smażymy jeszcze chwilę, niezbyt długą aby nie przypalić pora.

Wlewamy do kociołka około pół litra wody, czekamy aż zawrze, solimy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie możemy zdjąć kociołek z ognia i odstawić na jeszcze 10-15 minut tak, aby kasza wypiła całą wodę.

Pikantny bulgur z ogniska

Pikantny bulgur z ogniska

Pikantny bulgur z ogniska

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.