Leśna Kuchnia cz. 105 - Kultowa Rolada Ustrzycka wg HOT


Trwa Antyzlot grupy Hopeless Outdoor Team pod jakże wymownym hasłem organizacyjnym "Kolesie w Lesie". Niestety ten termin mieliśmy już od dawna zajęty, nie pojechaliśmy. Przykro. Tym niemniej, jesteśmy z ekipą duchem oraz myślą, a żeby zintegrować się jeszcze bardziej dziś oddajemy głos Afratiemu :)



By odpowiednio przygotować Roladę Ustrzycką z ognia potrzebujesz:

1 sztukę Rolady ustrzyckiej
1 nóż dość ostry, by dał radę
1 ognisko na drewnie liściastym
1 kijek z patyka, zaostrzony na ostatnich 4-6cm
15 minut

Odkrawasz solidny kawał Rolady od Rolady. Grubość jego to optymalnie 2-3cm.
Nadziewasz go po skosie na patyk, uprzednio zaostrzony.
Bezustannie obracając nad ogniem, nie za blisko, lecz jednocześnie nie za daleko, nadawać roladzie odpowiedniego koloru i temperatury.
W międzyczasie nie zaszkodzi podlanie Rolady Piwkiem, by wydobyć głębię smaku.
Gdy Rolada osiągnie ustalony odcień brązów ze złotym akcentem, możemy przystąpić do konsumpcji.
Można jeść solo, odrywając po kawałku, można położyć na burgera. Można dodać do kiełbaski albo steku z ognia.
Pasuje nawet do Philly Cheese Steak 😉
Koniecznie jeść na ciepło.

Pozdrawiamy serdecznie,
Hopeless Outdoor Team

Rolada Ustrzycka z ogniska

Rolada Ustrzycka z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.