Leśna Kuchnia cz. 104 – Spaghetti po bolońsku

Jak przyrządzić klasyczne spaghetti bolognese? To drugie pod względem częstotliwości wyszukiwania w sieci pytanie dotyczące  kuchni włoskiej. Częściej interesujemy się tylko włoską pizzą. Najdziwniejsze jest to że wersji tego jedynego, klasycznego bolońskiego sosu są setki i nikt nie wie która jest właściwa. Prawdopodobnie mieszkańcy Bolonii też tego nie wiedzą, albo się nie odzywają bo zakrzyczeli ich hejterzy… dziś prezentujemy wersję bardzo uproszczoną, z klasyką może nie do końca za pan brat ale za pewno bardzo prostą i równie smaczną.

Potrzebujemy:

● Makaron spaghetti – 200g
● Mięso mielone  – 400g
● Pomidory krojone – 1 puszka
● Cebula – 1 szt.
● Czosnek – 4 ząbki
● Sól, pieprz, oregano, bazylia
● Tłuszcz do smażenia
● (opcjonalnie) Rukola – 50g

Natłuszczony kociołek rozgrzewamy nad ogniem. Wrzucamy do środka pokrojoną drobno cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, przy okazji mieszania rozdrabniając mięso tak aby nie tworzyło zbyt dużych grudek.
Dodajemy pomidory, posiekane ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii. Dusimy tak długo aż pomidory się rozpadną i cały sos zgęstnieje. Trwa to około pół godziny.  Po spróbowaniu możemy jeszcze dosolić, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Sos przekładamy do innego naczynia, w kociołku zagotowujemy litr wody i przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Dno miseczki wykładamy liśćmi rukoli, na to kładziemy ugotowany gorący makaron i kilka łyżek sosu.

Spaghetti bolognese z ogniska

Spaghetti bolognese z ogniska

Spaghetti bolognese z ogniska

Spaghetti bolognese z ogniska

Spaghetti bolognese z ogniska

Spaghetti bolognese z ogniska



1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.