Leśna Kuchnia cz. 110 – Bryzol


Kultowe danie PRLu obecne niegdyś w każdej szanowanej restauracji. Zwane również (mylnie) stekiem. Od tradycyjnego kotleta mielonego różni się brakiem panierki a także dodatkiem duuuużej ilości duszonej cebuli.

Potrzebujemy:
● Mięso mielone wieprzowe – 0,5 kg
● Cebula – 4 szt.
● Jajko – 2 szt.
● Mąka do obtoczenia
● Sól, pieprz, mieszanka przypraw do wieprzowiny
● Tłuszcz do smażenia

Jedną cebulę siekamy jak najdrobniej. Łączymy z mięsem mielonym, dwoma jajkami, solą, pieprzem i przyprawą do wieprza. Wyrabiamy mięsną masę mieszając dokładnie.
Formujemy małe, spłaszczone kotlety i oprószamy je mąka. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony przez 5 minut, aż się zarumienią. W tym czasie siekamy pozostałe cebule w piórka i wsypujemy na patelnię. Smażymy całość tak długo, aż cebula będzie miękka i skarmelizowana a kotlety przejdą jej aromatem.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.


Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Bryzole z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.