Leśna Kuchnia cz. 109 - Zupa serowa z wędzonką



W przypadku zupy serowej za klasyk uważa się jej francuską wersję, z dodatkiem grzanek i szczypiorku. Do takiej zupy serowej najczęściej dodaje się serek topiony. Tym razem postanowiliśmy zupełnie tę  zupę odmienić, wprowadzając składniki typowe dla kuchni polskiej.  Wyszło super.
PS. Niestety po pierwszym zdjęciu Sony a6000 kaput (upalona płyta główna, sony - macie giga minusa). Dalsze zdjęcia robione GoPro7B - jakkolwiek kamerka filmy robi przednie, jeżeli chodzi o foty #dupynieurywa.

Potrzebujemy:

● Rolada ustrzycka – 300g
● Mozarella  – 125g
● Makaron muszelki – 100g
● Cebula – 1 szt.
● Śmietana 30% – 100 ml
● Boczek wędzony–200 g
● Czosnek niedźwiedzi - kilka liści
● Sól, pieprz
● Tłuszcz do smażenia

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na  tłuszczu na złoty kolor.
Dolewamy 1l wody, gotujemy około 15 minut.
W tym czasie roladę ustrzycką trzemy na tarce, na drobnych oczkach. Mozarellę kroimy w plasterki.
Oba sery dorzucamy do gara i czekamy, aż się rozpuszczą. Trwa to błyskawicznie.
Dodajemy śmietanę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Solimy i pieprzymy do smaku.
Do miseczek nakładamy nieco ugotowanego makaronu. Zalewamy gorącą zupą, dekorujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.


Zupa serowa z ogniska

Zupa serowa z ogniska

Zupa serowa z ogniska

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.