Leśna Kuchnia cz. 36 - Ziemniak faszerowany jajkiem




Poniższy sposób przygotowania jajka na twardo w ognisku na pewno znany jest już od wieków. Tym niemniej my dowiedzieliśmy się o nim z jednego z komentarzy do postu w grupie Bushcraft Polska.  Wszystko wyszło doskonale, tylko zdjęć jakoś mało i nieciekawe, za co serdecznie przepraszam. Nadrobimy przy okazji.

Potrzebujemy :
* Duuuuuuuże, jak największe ziemniaki
* Jajka - im mniejsze ziemniaki tym mniejsze jajka.
* sól.

Ziemniaka przekrajamy w około 1/3 długości. Pozostałą część bulwy drążymy w środku, uważając by nie przebić skóry ziemniaka.  W powstały otwór (musi być odpowiednio głęboki) wbijamy jajko. zamykamy odciętą częścią ziemniaka po czym odciętą część mocujemy za pomocą wystruganych uprzednio cienkich patyczków (lub dla leniwych - wykałaczkami).
Tak nadzianego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową (można pomiąć, ale wtedy trzeba dobrze się przyłożyć aby ziemniaki były szczelnie zamknięte) i zagrzebujemy w żarze ogniska na 30-45 minut (zależnie od wielkości użytych ziemniaków).
Takie faszerowane ziemniaki pasują moim zdaniem doskonale do żurku lub zupy szczawiowej.



Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.