Leśna Kuchnia cz. 36 - Ziemniak faszerowany jajkiem
Potrzebujemy :
* Duuuuuuuże, jak największe ziemniaki
* Jajka - im mniejsze ziemniaki tym mniejsze jajka.
* sól.
Ziemniaka przekrajamy w około 1/3 długości. Pozostałą
część bulwy drążymy w środku, uważając by nie przebić skóry ziemniaka. W powstały otwór (musi być odpowiednio
głęboki) wbijamy jajko. zamykamy odciętą częścią ziemniaka po czym odciętą
część mocujemy za pomocą wystruganych uprzednio cienkich patyczków (lub dla
leniwych - wykałaczkami).
Tak nadzianego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową
(można pomiąć, ale wtedy trzeba dobrze się przyłożyć aby ziemniaki były
szczelnie zamknięte) i zagrzebujemy w żarze ogniska na 30-45 minut (zależnie od
wielkości użytych ziemniaków).
Takie faszerowane ziemniaki pasują moim zdaniem doskonale
do żurku lub zupy szczawiowej.
Brak komentarzy: