Leśna Kuchnia cz. 37 - bardzo mało klasyczna Quesadilla
Quesadilla to danie wywodzące się z Meksyku, a bazą do jego
sporządzenia jest tortilla oraz roztopiony ser. Dla nas najważniejsze jest to,
że danie w podobnej formie można szybko i bezproblemowo przygotować korzystając
z każdej formy rusztu, grilla czy ogniskowej kraty.
Całe danie powstało dziś w mniej niż 20 minut. Jeżeli ktoś
ma akurat więcej czasu, polecamy, zamiast kupować gotowe placki, zabawić się w
przyrządzanie podpłomyków. Przepis na takowe prezentowaliśmy już wcześniej.
Dziś proponujemy tortille z kiełbaską chorizo, pieczarkami,
czosnkiem i cebulą. Składniki te można jednak dowolnie modyfikować dodawać co kto lubi, podobnie jak w przypadku
pizzy. Użyty przez nas ser (mozarella) również
nie jest wyznacznikiem - można użyć każdego rodzaju sera żółtego, długo
dojrzewającego, wędzonego czy innego.
Potrzebujemy:
* Torlitta (lub wcześniej przygotowane podpłomyki)
* Starty ser - 200g
* Ketchup (lub inny ulubiony sos: BBQ, czosnkowy, chilli, guacamole,
pełna dowolność)
* Dodatki: Chorizo, pieczaki, cebula, czosnek
Dodatki które chcemy umieścić w quesadilli trzeba najpierw
podsmażyć lub podpiec, aby nabrały lepszego aromatu. W tym celu pokrojone na
plastry wiktuały nabiliśmy na kijek tworząc niby szaszłyk. W tej postaci
składniki były opiekane nad ogniskiem przez kilka minut.
Jeden placek tortilli należy posmarować delikatnie
ketchupem. Wyłożyć na niego wszystkie składniki farszu, posypać solidnie
startym serem. Drugi placek tortilli również posmarować ketchupem i przykryć
nim farsz (ketchupem do dołu rzecz jasna). Całość opiekać nad żarem przez około
10 minut - w tym czasie kilkakrotnie odwrócić danie na drugą stronę.
![]() |
Dodaj napis |
Brak komentarzy: