Leśna Kuchnia cz. 37 - bardzo mało klasyczna Quesadilla



Quesadilla to danie wywodzące się z Meksyku, a bazą do jego sporządzenia jest tortilla oraz roztopiony ser. Dla nas najważniejsze jest to, że danie w podobnej formie można szybko i bezproblemowo przygotować korzystając z każdej formy rusztu, grilla czy ogniskowej kraty.
Całe danie powstało dziś w mniej niż 20 minut. Jeżeli ktoś ma akurat więcej czasu, polecamy, zamiast kupować gotowe placki, zabawić się w przyrządzanie podpłomyków. Przepis na takowe prezentowaliśmy już wcześniej.
Dziś proponujemy tortille z kiełbaską chorizo, pieczarkami, czosnkiem i cebulą. Składniki te można jednak dowolnie modyfikować  dodawać co kto lubi, podobnie jak w przypadku pizzy.  Użyty przez nas ser (mozarella) również nie jest wyznacznikiem - można użyć każdego rodzaju sera żółtego, długo dojrzewającego, wędzonego czy innego.

Potrzebujemy:
* Torlitta (lub wcześniej przygotowane podpłomyki)
* Starty ser - 200g
* Ketchup (lub inny ulubiony sos: BBQ, czosnkowy, chilli, guacamole, pełna dowolność)
* Dodatki: Chorizo, pieczaki, cebula, czosnek

Dodatki które chcemy umieścić w quesadilli trzeba najpierw podsmażyć lub podpiec, aby nabrały lepszego aromatu. W tym celu pokrojone na plastry wiktuały nabiliśmy na kijek tworząc niby szaszłyk. W tej postaci składniki były opiekane nad ogniskiem przez kilka minut.
Jeden placek tortilli należy posmarować delikatnie ketchupem. Wyłożyć na niego wszystkie składniki farszu, posypać solidnie startym serem. Drugi placek tortilli również posmarować ketchupem i przykryć nim farsz (ketchupem do dołu rzecz jasna). Całość opiekać nad żarem przez około 10 minut - w tym czasie kilkakrotnie odwrócić danie na drugą stronę.




Dodaj napis




Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.