Leśna Kuchnia cz. 51 - Pikantne gruszki z miodem i czekoladą



Dziś odpuścimy na chwilę przyrządzanie wszelakich mięs i skupimy się na przyrządzeniu prostej, słodko - pikantnej przekąski. Gruszka to taki fajny owoc który pasuje do większości smaków, jest łatwo dostępny w sklepie lub na drzewie w ogrodzie i jest odporny na urazy mechaniczne. Można więc wsadzić taką gruchę w plecak i przy okazji ogniska przygotować i pożreć. Cały proces zajmuje ok. 15 minut.

Potrzebujemy:

* Gruszki
* Czekolada
* Miód
* Chilli

Gruszki zawijamy w folię aluminiową i zagrzebujemy w żarze ogniska. (Równie dobrze można je umieścić na grillu lub kracie ogniskowej).  W czasie kiedy gruszka się piecze, przygotowujemy sos: Do naczynia wrzucamy połamaną czekoladę i umieszczamy nad ogniskiem. Delikatnie mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści, wówczas dodajemy kilka łyżek miodu i szczyptę chilli.
Po 15 minutach wyjmujemy gotowe gruszki z żaru. Kroimy na połówki, spożywamy polane sosem na ciepło.




/

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.