Leśna Kuchnia cz. 53 - Kaszanka z kiszoną kapustą




Jeden z banalnych przepisów wymyślony jeszcze latem, jak to się mówi, na poczekaniu. Chodziło o to żeby nie przygotowywać po raz kolejny typowej krwawej kichy z majerankiem, bo tej wersji mieliśmy już dosyć a nikt za bardzo nie zna innej... Pod ręką była kapusta, troszkę przypraw... i wyszło arcydzieło. Od tamtej pory kaszanki w inne formie nie spożywam ;)

Potrzebujemy:
Kaszanka - kilka sztuk
Kapusta kiszona - ok. 20 dag
Cebula - 1 szt
Czosnek - 2 ząbki
Olej lub oliwa z oliwek
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie tłuczone

Najpierw szatkujemy kapustę i mieszamy ją z przyprawami oraz siekną cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę tłuszczu. Jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnych dań, możecie dodać trochę miodu lub cukru.
Tak przygotowany farsz wkładamy delikatnie we wzdłużne nacięcie w kaszance. Całość zawijamy w folię aluminiową skropioną odrobiną w oleju. Pieczemy dowolnie - na grillu, kracie lub bezpośrednio na żarze ogniska.

10 - max 15 minut i potrawa gotowa. Najlepiej smakuje z pieczywem.






Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.