Leśna Kuchnia cz. 56 - Hot Dog



Dziś kolejny pomysł rodem z baru szybkiej obsługi - klasyczny amerykański hot-dog. Przygotowanie, jak to w fastfoodach - błyskawiczne, jednakże nie polecamy robić hot dogów zimą - równie błyskawicznie stygną.

Potrzebujemy:

* Bułki
* Parówki
*Ogórek kiszony lub konserwowy
* Cebula
* Ketchup, musztarda,
* opcjonalnie: prażona cebula

Najpierw dwa słowa o składnikach. Przetestowaliśmy dziś dwa typy bułek i naszym zdaniem zdecydowanie lepiej wypadają wszelkie półbagietki czy inne podłużne bułki, które aktualnie można dostać w każdym markecie. Marną alternatywą są bułki o nazwie "hot dog" pakowane w folie po 4 sztuki - te są suche i rozpadają się przy byle dotknięciu.

Jeżeli chodzi o kiełbaski, zdecydowanie co kto lubi. Myśmy wykorzystali parówki z szynki, można kupić jednak dowolnie inne, a także frankfurterki, kabanosy, cienkie białe kiełbaski... opcji jest mnóstwo.
Dowolność panuje również w sposobie podgrzewania parówki, jednakże nie możemy nabijać jej na patyk jak standardowo zwykło się to czynić z kiełbasą. Po prostu parówa na bank nam wtedy spanie.

Pierwsza opcja to hot dog z patyka: trzeba wybrać kijek gładki, bez sęków, wszystkie odgałęzienia odciąć jak najrówniej. po zaostrzeniu czubka patyk rozszczepiamy na pół na długości ok. 10 cm. (patrz zdjęcie) Na patyk nadziewamy bułkę, w rozszczepionym odcinku klinujemy parówkę po czym na czubek kija nadziewamy jeszcze plastry cebuli. Istnieje spora szansa że bułka podgrzeje się szybciej niż parówka - należy wtedy przesunąć ją w stronę nasady badyla (dlatego powinien być gładki), aby się nie spiekła ponad normę
.
Opcja druga to hot dog z kraty ogniskowej. Tu rzecz jasna nie ma żadnej filozofii a posiłek jest gotowy chyba jeszcze szybciej niż na patyku.

Po podgrzaniu składników składamy wszystko w jedną całość, nie zapominając rzecz jasna o plastrach kiszonego ogórka i ulubionych sosach. Kto chce i lubi, może gotowego hot-doga posypać prażoną cebulką.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.