Leśna Kuchnia cz. 57 - Kurczak z warzywami na parze
Nie da się ukryć, że na łamach Leśnej Kuchni prezentujemy
w zdecydowanej większości przepisy nie mające ze słowem "Dieta" nic
wspólnego. Tłuste mięsa, potrawy fastfoodowe, smażone i pieczone jakkolwiek
bardzo smaczne, nie są niestety uważane za kanon potraw zdrowych. Dzisiaj
prezentujemy więc przepis skrajnie odmienny, czyli lekkostrawny, dietetyczny
posiłek przygotowany na łonie natury.
Potrzebujemy:
* Udziec lub podudzia kurczaka - 4 szt.
* Cebula - 2 szt.
* mąka, sól, majeranek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka
Oraz wsad do przygotowania na parze:
* Ziemniaki
* Pieczarki
* Marchew
* Brokuł
Cebulę kroimy i bardzo delikatnie podsmażamy w kociołku
na kropelce tłuszczu. Kiedy cebula już się zeszkli, wkładamy do kociołka
natarte przyprawą elementy kurczaka. Tym razem wyjątkowo nie obsmażamy mięsa,
tylko od razu zalewamy wodą tak, aby zakryła całe mięso. Dusimy na małym ogniu
przez około pół godziny.
Po tym czasie w kociołku zawieszamy przystawkę do
gotowania na parze, w której układamy pokrojone w plastry warzywa i pieczarki.
Kociołek przykrywamy pokrywką i dusimy przez następne pół godziny.
Przed samym podaniem sos powstały przy duszeniu kurczaka
zagęszczamy łyżką mąki rozbełtaną w 100 ml wody. Doprawiamy do smaku solą i
majerankiem.
Brak komentarzy: