Leśna Kuchnia cz. 57 - Kurczak z warzywami na parze



Nie da się ukryć, że na łamach Leśnej Kuchni prezentujemy w zdecydowanej większości przepisy nie mające ze słowem "Dieta" nic wspólnego. Tłuste mięsa, potrawy fastfoodowe, smażone i pieczone jakkolwiek bardzo smaczne, nie są niestety uważane za kanon potraw zdrowych. Dzisiaj prezentujemy więc przepis skrajnie odmienny, czyli lekkostrawny, dietetyczny posiłek przygotowany na łonie natury.

Potrzebujemy:
* Udziec lub podudzia kurczaka - 4 szt.
* Cebula - 2 szt.
* mąka, sól, majeranek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Oraz wsad do przygotowania na parze:
* Ziemniaki
* Pieczarki
* Marchew
* Brokuł

Cebulę kroimy i bardzo delikatnie podsmażamy w kociołku na kropelce tłuszczu. Kiedy cebula już się zeszkli, wkładamy do kociołka natarte przyprawą elementy kurczaka. Tym razem wyjątkowo nie obsmażamy mięsa, tylko od razu zalewamy wodą tak, aby zakryła całe mięso. Dusimy na małym ogniu przez około pół godziny.

Po tym czasie w kociołku zawieszamy przystawkę do gotowania na parze, w której układamy pokrojone w plastry warzywa i pieczarki. Kociołek przykrywamy pokrywką i dusimy przez następne pół godziny.

Przed samym podaniem sos powstały przy duszeniu kurczaka zagęszczamy łyżką mąki rozbełtaną w 100 ml wody. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.