Leśna Kuchnia cz. 64 – Sos z żeberek
To bardzo proste danie przygotowujemy głównie wtedy gdy
wejdziemy w posiadanie żeberek składających się głównie z gnatów. Na gulasz się
to nie nadaje, prędzej na zupę – ale do zupy lepsze wędzone. Pozostaje więc sos
– długo duszone kości nadają mu bardzo wyraźny smak umami, do tego nieco mięska
mimo wszystko tam się znajduje więc posiłek jest treściwy. Można podawać z
makaronem lub z ziemniakami.
Potrzebujemy:
·
Kościste żeberka – ok. 1kg
·
Cebula – 2 szt.
·
Przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
·
Odrobina tłuszczu do smażenia
· ew. łyżka mąki do zagęszczenia
Dno kociołka delikatnie skrapiamy tłuszczem, dodajemy
pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia. Dorzucamy kości, liść laurowy i bez obsmażania zalewamy wodą tak, aby płyn zakrył
kości.
Dusimy na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje ¾ wody. Zajmie
to mniej więcej 2-3h. Po tym czasie możemy spróbować powybierać z kociołka i
zutylizować co większe kości. Doprawiamy danie solą, pieprzem i majerankiem.
Jeżeli zachodzi taka potrzeba, całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie
zimnej wody.
Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem lub tak jak na zdjęciach, z ziemniakami pieczonymi w ognisku.
Brak komentarzy: