Leśna Kuchnia cz. 64 – Sos z żeberek




To bardzo proste danie przygotowujemy głównie wtedy gdy wejdziemy w posiadanie żeberek składających się głównie z gnatów. Na gulasz się to nie nadaje, prędzej na zupę – ale do zupy lepsze wędzone. Pozostaje więc sos – długo duszone kości nadają mu bardzo wyraźny smak umami, do tego nieco mięska mimo wszystko tam się znajduje więc posiłek jest treściwy. Można podawać z makaronem lub z ziemniakami.

Potrzebujemy:

·         Kościste żeberka – ok. 1kg
·         Cebula – 2 szt.
·         Przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
·         Odrobina tłuszczu do smażenia
·         ew. łyżka mąki do zagęszczenia

Dno kociołka delikatnie skrapiamy tłuszczem, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia. Dorzucamy kości, liść laurowy i bez obsmażania zalewamy wodą tak, aby płyn zakrył kości. 

Dusimy na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje ¾ wody. Zajmie to mniej więcej 2-3h. Po tym czasie możemy spróbować powybierać z kociołka i zutylizować co większe kości. Doprawiamy danie solą, pieprzem i majerankiem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.

Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem lub tak jak na zdjęciach, z ziemniakami pieczonymi w ognisku.





Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.