Leśna Kuchnia cz. 63 - Ryż z kurczakiem po meksykańsku
... czyli wielka improwizacja. Chcieliśmy sprawdzić czy aromat podwędzanego
mięsa będzie się komponował z typowo meksykańskim smakiem - okazuje się że jak
najbardziej. W zamyśle było podanie tego tworu zawiniętego w tortillę jak
typowe buritto, ale okazało się że wyszło nam całkiem niezłe danie
jednogarnkowe i dodatek tortilli jest zbędny.
Potrzebujemy:
* Pierś z kurczaka - 400g
* Ryż - 200g
* Puszka pomidorów pelati
* Puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek,
papryka)
* Cebula - 1 szt
* Czosnek - 2 ząbki
* Mieszanka przypraw - 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka
mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka soli
* Olej do smażenia
Mięso kroimy na cienkie paski po czym doprawiamy połową przyprawy.
Równomiernie rozwieszamy na patyku który mocujemy tak, aby mięso wędziło się w
dymie ogniska.
Pokrojoną w kostkę cebulę zesmażamy w kociołku. Dodajemy
ryż, który również podsmażamy (bez dodatku wody) przez około minutę. teraz
dodajemy pomidory pelati , szklankę wody, czosnek, mieszankę warzyw i resztę
przyprawy. Dusimy (bez przykrycia!) tak długo aż prawie cała woda odparuje a ryż stanie się
miękki. Zajmie to około godziny. W tym czasie mięso powinno być już dobrze
podwędzone. Możemy więc wrzucić je do kociołka i dusić całość jeszcze 5-10
minut.
![]() |
Brak komentarzy: