Leśna Kuchnia cz. 63 - Ryż z kurczakiem po meksykańsku



... czyli wielka improwizacja.  Chcieliśmy sprawdzić czy aromat podwędzanego mięsa będzie się komponował z typowo meksykańskim smakiem - okazuje się że jak najbardziej. W zamyśle było podanie tego tworu zawiniętego w tortillę jak typowe buritto, ale okazało się że wyszło nam całkiem niezłe danie jednogarnkowe i dodatek tortilli jest zbędny.

Potrzebujemy:
* Pierś z kurczaka - 400g
* Ryż - 200g
* Puszka pomidorów pelati
* Puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
* Cebula - 1 szt
* Czosnek - 2 ząbki
* Mieszanka przypraw - 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka soli
* Olej do smażenia

Mięso kroimy na cienkie paski po czym doprawiamy połową przyprawy. Równomiernie rozwieszamy na patyku który mocujemy tak, aby mięso wędziło się w dymie ogniska. 

Pokrojoną w kostkę cebulę zesmażamy w kociołku. Dodajemy ryż, który również podsmażamy (bez dodatku wody) przez około minutę. teraz dodajemy pomidory pelati , szklankę wody, czosnek, mieszankę warzyw i resztę przyprawy. Dusimy (bez przykrycia!) tak długo  aż prawie cała woda odparuje a ryż stanie się miękki. Zajmie to około godziny. W tym czasie mięso powinno być już dobrze podwędzone. Możemy więc wrzucić je do kociołka i dusić całość jeszcze 5-10 minut.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.