Leśna Kuchnia cz. 83 – Pączki serowe



Przed nami Tłusty Czwartek, zapraszamy więc na tradycyjne pączki serowe… w plenerze.

Potrzebujemy:
- Serek homogenizowany (waniliowy) – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Mąka – 1 szklanka lub jak kto woli 150g
- Proszek do pieczenia, cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- Olej – 1l
- Smalec – 1 kostka
- Cukier puder i cynamon do posypania

Serek homogenizowany należy wymieszać z jajkami, np. przy pomocy widelca. Do tej masy wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dobrze na gładką masę. 

Do kociołka wlać olej i wrzucić kostkę smalcu. Rozgrzać porządnie tłuszcz. Temperatura tłuszczu jest odpowiednia wtedy, kiedy drewniana łyżka po zanurzeniu w tłuszczu otacza się natychmiast dużą ilością pęcherzyków powietrza.

Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wrzucać na gorący tłuszcz. Przed nabraniem ciasta łyżeczkę najlepiej zanurzyć na moment w oleju, wówczas ciasto łatwiej ześlizgnie się do kociołka.
Usmażone złociste pączki wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Spożywać po ostygnięciu! (ciekawe kto wytrzyma :D )

PS: Im szerszy kociołek tym więcej pączków na raz można smażyć, więc do tego dania korzystniej byłoby użyć kociołka Tatonka ;)

Pączki serowe z ogniska

Pączki serowe z ogniska

Pączki serowe z ogniska

Pączki serowe z ogniska

Pączki serowe z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.