Leśna Kuchnia cz. 103 – jajka sadzone na parze




Jakiś czas temu testowaliśmy komfort korzystania z miseczki z kompletu Zebra 16cm jako patelni. Zgodnie z oczekiwaniami naczynie nie spisało się najlepiej – przywiera wszystko straszliwie. Nawet proste dania jak jajecznica czy jajka sadzone nie są komfortowe w przygotowaniu. Domyć potem tę miskę, szczególnie w warunkach terenowych, to serio ciężka zgroza..
Sposób na poradzenie sobie z tymi mankamentami okazał się banalny. Wystarczy miseczkę przed smażeniem (duszeniem, gotowaniem na parze) wyłożyć zwykłym papierem do pieczenia. Dalej postępujemy jak z normalną patelnią: natłuszczamy, smażymy, etc. Nic nie przywiera!!
Można smażyć stawiając miseczkę bezpośrednio na żarze: (uważajcie żeby papier się nie spalił) lub umieszczając ją  w kociołku dokładnie jak w procesie gotowania na parze. Wtedy przygotowanie dania potrwa wprawdzie dłużej ale też potrawy, szczególnie z jajek, wychodzą znacznie smaczniejsze i nie ma mowy o przypaleniu. Wręcz można tego nie pilnować…

Do testów użyliśmy:
● Jajka – 4 szt.
● Olej roślinny
● Sól
● Papier do pieczenia

Miseczkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy nieco tłuszczu i rozprowadzamy dłonią aby wniknął nieco w papier.
Naczynie umieszczamy w kociołku, wypełnionym wodą, akurat gotowaną zupą czy czymkolwiek płynnym. Po chwili wbijamy jajka – 4 szt. wydaje się być optymalną ilością przy tej wielkości miseczce. Delikatnie solimy.
Przykrywamy pokrywką. Przyspieszy to proces przygotowania potrawy. Możemy porządnie dołożyć do ognia, mimo że część papieru wystająca poza rant na pewno się spali pokrywka osłoni wnętrze miski przed wniknięciem płomienia.
Czekamy aż białko się zetnie a żółtka dojdą do naszej ulubionej konsystencji. Zimą zajęło to 15 minut, latem zapewne będzie dużo szybciej. Zdejmujemy miskę z ognia. Chwytamy za papier i wyciągamy całość z miski. Spożywamy natychmiast, najlepiej z grzankami.


Jajka sadzone z ogniska

Jajka sadzone z ogniska

Jajka sadzone z ogniska

Jajka sadzone z ogniska

Jajka sadzone z ogniska
Jajka sadzone z ogniska


Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.