Leśna Kuchnia cz. 102 - Perliczka na sznurze


Po latach spożywania pieczonych kurczaków dostaliśmy nareszcie okazję spróbowania mniej typowego gatunku drobiu. Perliczka okazała się zdecydowanie lepsza a zarazem kompletnie inna w smaku niż kurczak. Szkoda, że tak długo trzeba czekać aż się dopiecze…

Potrzebujemy:
● Perliczka – 1 szt.
● Cytryna – 1 szt.
● Masło czosnkowe – 100g
● Boczek wędzony – 100g
● Sól, majeranek, przyprawa do drobiu

Perliczkę hojnie nacieramy solą, majerankiem i przyprawa do drobiu zarówno na zewnątrz jak i w środku. Faszerujemy boczkiem wędzonym i masłem, otwór zatykamy całą cytryną.
Tak przygotowanego ptaka możemy nabić na rożen lub zawiesić na grubszym sznurku w odpowiedniej odległości od żaru. Sznurek ma nad rożnem tę przewagę że raz skręcony długo utrzymuje ruch obrotowy, podczas gdy rożen trzeba okręcać manualnie.
Po 2 godzinach pieczenia nożem przebijamy cytrynę na wylot, aby parujący z niej sok dodatkowo nawilżył mięso.
Perliczka piecze się równie długo jak każdy inny ptak – około 5h.

Perliczka z ogniska

Perliczka z ogniska

Perliczka z ogniska

Perliczka z ogniska

Perliczka z ogniska


Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.