Leśna Kuchnia cz. 116 – Trójkąty z twarogiem i brzoskwiniami



Kto czyta nasze przepisy ten zapewne już się dowiedział że u nas gównie mięso, mięso i mięso, czasem zupa a w  między czasie kiełbasa :) Dziś łamiemy stereotyp. Będzie deser!

Potrzebujemy: (porcja na 12 ciastek)
● Gotowe ciasto francuskie – 2 rolki
● Twaróg – 250g
● Jajko – 2 szt.
● Śmietana 30% - 200 ml
● Cukier wanilinowy lub lepiej waniliowy
● Dżem brzoskwiniowy

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 kwadratów.

Twaróg mieszamy w miseczce z dwoma żółtkami, śmietaną i cukrem waniliowym. Można dodać także nieco miodu lub cukru, jakieś bakalie, może mak? – polecamy eksperymenty.

UWAGA: białek nie wykorzystujemy w tym przepisie! Wiemy, że kusi aby przed pieczeniem posmarować ciasto białkiem – nie róbcie tego, na ognisku to kompletny niewypał, ciasto rozmięknie i spłynie!!!

Składamy trójkąty, do każdego nakładając nieco masy twarogowej i dżemu. 

Kładziemy na kracie ogniskowej umieszczonej nad żarem i pieczemy po kilka minut z każdej strony. Staramy się nie obracać ciasta bez potrzeby, więc czekamy aż porządnie wypiecze się z jednej strony i dopiero wtedy pieczemy z drugiej.

Przygotowanie tego deseru, razem z pieczeniem, zajmuje nie więcej niż 15 minut, naprawdę warto spróbować. Można także na grillu!

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Trójkąty z twarogiem z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.