Leśna Kuchnia cz. 116 – Trójkąty z twarogiem i brzoskwiniami
Kto czyta nasze przepisy ten zapewne już się dowiedział że u
nas gównie mięso, mięso i mięso, czasem zupa a w między czasie kiełbasa :) Dziś łamiemy
stereotyp. Będzie deser!
Potrzebujemy: (porcja na 12 ciastek)
● Gotowe ciasto francuskie – 2 rolki
● Twaróg – 250g
● Jajko – 2 szt.
● Śmietana 30% - 200 ml
● Cukier wanilinowy lub lepiej waniliowy
● Dżem brzoskwiniowy
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 kwadratów.
Twaróg mieszamy w miseczce z dwoma żółtkami, śmietaną i
cukrem waniliowym. Można dodać także nieco miodu lub cukru, jakieś bakalie,
może mak? – polecamy eksperymenty.
UWAGA: białek nie wykorzystujemy w tym przepisie! Wiemy, że
kusi aby przed pieczeniem posmarować ciasto białkiem – nie róbcie tego, na
ognisku to kompletny niewypał, ciasto rozmięknie i spłynie!!!
Składamy trójkąty, do każdego nakładając nieco masy
twarogowej i dżemu.
Kładziemy na kracie ogniskowej umieszczonej nad żarem i
pieczemy po kilka minut z każdej strony. Staramy się nie obracać ciasta bez
potrzeby, więc czekamy aż porządnie wypiecze się z jednej strony i dopiero
wtedy pieczemy z drugiej.
Przygotowanie tego deseru, razem z pieczeniem, zajmuje nie
więcej niż 15 minut, naprawdę warto spróbować. Można także na grillu!
Brak komentarzy: