Leśna Kuchnia cz. 119 - Świeżonka / Świeżynka
Świeżonka (w innych regionach Polski zwana też świezynką to) to potrawa przygotowywana przy
okazji świniobicia. Wykorzystuje się do niej kawałki mięsa których nie
przeznaczono na kiełbasy a które są zbyt porządne aby stanowiły odpad. Stąd
skład gatunkowy mięsa nie jest konkretnie określony, czytajcie: można użyć
dowolnych elementów wykrojonych z półtuszy wieprzowej.
Ponieważ żadna świnia
tym razem nie chciała pójść z nami do lasu :)
zadowoliliśmy się nabytymi w sklepie mięsnym elementami rozbioru tuszy
(łopatka, karkówka, schab). Żeby wszystko było klasycznie, ładniejsze kawałki
mięs zostały odłożone w celu produkcji kiełbasy. Reszta trafiła do świeżonki.
Potrzebujemy:
● Mięso wieprzowe – 3kg
● Cebula – 2 kg
● Sól, pieprz
● Odrobina tłuszczu
Mięso kroimy w grubą
kostkę. Patelnię natłuszczamy i rozgrzewamy, wrzucamy całe mięso (oczywiście o
ile patelnia jest dość duża). Solimy z umiarem, zaczynamy smażyć na średnim
ogniu.
Często mieszamy, pilnujemy aby mięso nie zaczęło się
przypalać. Ratunkowo, jeżeli ogień rozgorzeje zbyt mocno, możemy podlać mięso
szklanką wody.
Kiedy wieprzowina będzie już zarumieniona i zacznie mięknąć,
dodajemy na patelnię uprzednio pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy wszystko
dokładnie i smażymy dalej, nadal często mieszając.
Smażymy tak długo aż mięso będzie równomiernie miękkie a
cebula idealnie wysmażona. Lepiej smażyć zbyt długo niż zbyt krótko, nie
istnieje taki termin jak wieprzowina al dente :)
Jeżeli mięso jeszcze nie doszło a cebula się przypala – podlewamy wodą.
Na finał doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Dolewamy na
patelnię nieco wody, aby zebrać cały smak z powierzchni i podajemy gorącą
potrawę, najlepiej z pieczywem
jakie mieso dales
OdpowiedzUsuń