Leśna Kuchnia cz. 118 – Szaszłyk z białej kiełbasy
Bardzo prosty przepis na szaszłyk, który nie wymaga długiego
marynowania mięsa. W sumie z klasycznego tureckiego szaszłyka pozostał tylko
patyk, cała reszta składników jest tak polska że już bardziej chyba być nie
może. W sumie to niezły pomysł na nietypowe wielkanocne danie, może ktoś się
skusi?
Potrzebujemy:
● Kiełbasa biała – 2 szt.
● Boczek wędzony w plastrach – 100g
● Ogórek kiszony – 2 szt.
● Śliwki suszone (lub lepiej wędzone) – 12 szt.
● Cebula – 2 szt.
Białą kiełbasę i ogórki kroimy w grube plastry. Cebulę
obieramy, przekrajamy na pół i oddzielamy poszczególne warstwy.
Każdą suszoną śliwkę zawijamy w plaster boczku.
Nadziewamy na patyk naprzemiennie, dobrze dociskając
składniki aby nie spadały w trakcie pieczenia.
Brak komentarzy: