Leśna Kuchnia cz. 118 – Szaszłyk z białej kiełbasy




Bardzo prosty przepis na szaszłyk, który nie wymaga długiego marynowania mięsa. W sumie z klasycznego tureckiego szaszłyka pozostał tylko patyk, cała reszta składników jest tak polska że już bardziej chyba być nie może. W sumie to niezły pomysł na nietypowe wielkanocne danie, może ktoś się skusi?

Potrzebujemy:
● Kiełbasa biała – 2 szt.
● Boczek wędzony w plastrach – 100g
● Ogórek kiszony – 2 szt.
● Śliwki suszone (lub lepiej wędzone) – 12 szt.
● Cebula – 2 szt.

Białą kiełbasę i ogórki kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i oddzielamy poszczególne warstwy.
Każdą suszoną śliwkę zawijamy w plaster boczku.
Nadziewamy na patyk naprzemiennie, dobrze dociskając składniki aby nie spadały w trakcie pieczenia.
Podajemy z opieczonymi kajzerkami oraz tartym chrzanem.

Szaszłyk z białej kiełbasy z ogniska

Szaszłyk z białej kiełbasy z ogniska

Szaszłyk z białej kiełbasy z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.