Leśna Kuchnia cz. 125 – Sałatka grecka z czosnkiem niedźwiedzim
Odmrażanie postępuje, płynące zewsząd sygnały pozwalają
mniemać że niedługo będzie już można korzystać z miejsc ogniskowych
ogólnodostępnych. Tymczasem ratujemy się bytując na łonie przyrody mniej
stacjonarnie. Wypełniamy nasz wolny czas długimi marszami i szykujemy potrawy nie
wymagające korzystania z ogniska, jak właśnie sałatka grecka, tutaj w nieco zmodyfikowanej wersji,
żeby się składniki nie poobijały w plecaku– smaczne to, ale raczej na
przekąskę.
Potrzebujemy:
● Ser feta – 250g
● Oliwki czarne – 100g
● Pomidory suszone w oliwie – 100g
● Ogórek świeży gruntowy – 2 szt.
● Czosnek niedźwiedzi – pęczek
● Sól, pieprz, oregano
Ser feta kroimy w gruba kostkę. Suszone pomidory odsączamy z
nadmiaru oliwy i kroimy na paski.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki..
Wszystko wrzucamy do większego naczynia, dorzucamy całe
oliwki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi.
Skrapiamy oliwą (tą pozostałą po odsączeniu pomidorów),
doprawiamy solą (raczej skromnie) oraz pieprzem i oregano.
Brak komentarzy: