Leśna Kuchnia cz. 125 – Sałatka grecka z czosnkiem niedźwiedzim



Odmrażanie postępuje, płynące zewsząd sygnały pozwalają mniemać że niedługo będzie już można korzystać z miejsc ogniskowych ogólnodostępnych. Tymczasem ratujemy się bytując na łonie przyrody mniej stacjonarnie. Wypełniamy nasz wolny czas długimi marszami i szykujemy potrawy nie wymagające korzystania z ogniska, jak właśnie sałatka grecka, tutaj w nieco zmodyfikowanej wersji, żeby się składniki nie poobijały w plecaku– smaczne to, ale raczej na przekąskę.

Potrzebujemy:
● Ser feta – 250g
● Oliwki czarne – 100g
● Pomidory suszone w oliwie – 100g
● Ogórek świeży gruntowy – 2 szt.
● Czosnek niedźwiedzi – pęczek
● Sól, pieprz, oregano

Ser feta kroimy w gruba kostkę. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oliwy i kroimy na paski.
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki..
Wszystko wrzucamy do większego naczynia, dorzucamy całe oliwki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi.
Skrapiamy oliwą (tą pozostałą po odsączeniu pomidorów), doprawiamy solą (raczej skromnie) oraz pieprzem i oregano.




Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.