Leśna Kuchnia cz. 126 – Sałatka ziemniaczana ze szczawikiem zajęczym



Kolejna z sałatkowych propozycji – tym razem przyda się nam kuchenka gazowa – chyba, że wolicie przekąskę w formie zimnego bufetu, wtedy ziemniaki i jajka możecie ugotować w domu. Oba sposoby są dobre.

Potrzebujemy:
● Ziemniaki wczesne drobne – 10 szt.
● Jajka przepiórcze – 16 szt.
● Ogórek kiszony – 2 szt.
● Boczek wędzony parzony – 100g
● Szczawik zajęczy – garść lub dwie
● Jogurt naturalny – 150g
● Musztarda – 1 łyżka
● Sól, pieprz

Ziemniaki bez obierania gotujemy w osolonej wodzie. Przepiórcze jajka gotujemy na twardo (wrzucamy do zimnej wody, stawiamy na palnik czekamy aż woda zawrze. Od tego momentu odmierzamy dwie minuty i gotowe).
Jajka obieramy i kroimy na połówki, ziemniaki w ćwiartki. Dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek oraz kiszone ogórki.
Szczawik zajęczy (może być z łodygami i kwiatami) siekamy drobno i dodajemy do reszty.
W osobnym naczyniu łączymy jogurt i musztardę, dodajemy sól i pieprz po czym dokładnie mieszamy.
Danie spożywamy na ciepło lub przestudzone, skropione niewielką ilością sosu jogurtowego.





Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.