Leśna Kuchnia cz. 126 – Sałatka ziemniaczana ze szczawikiem zajęczym
Kolejna z sałatkowych propozycji – tym razem
przyda się nam kuchenka gazowa – chyba, że wolicie przekąskę w formie zimnego
bufetu, wtedy ziemniaki i jajka możecie ugotować w domu. Oba sposoby są dobre.
Potrzebujemy:
● Ziemniaki wczesne drobne – 10 szt.
● Jajka przepiórcze – 16 szt.
● Ogórek kiszony – 2 szt.
● Boczek wędzony parzony – 100g
● Szczawik zajęczy – garść lub dwie
● Jogurt naturalny – 150g
● Musztarda – 1 łyżka
● Sól, pieprz
Ziemniaki bez obierania gotujemy w osolonej wodzie.
Przepiórcze jajka gotujemy na twardo (wrzucamy do zimnej wody, stawiamy na
palnik czekamy aż woda zawrze. Od tego momentu odmierzamy dwie minuty i
gotowe).
Jajka obieramy i kroimy na połówki, ziemniaki w ćwiartki.
Dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek oraz kiszone ogórki.
Szczawik zajęczy (może być z łodygami i kwiatami) siekamy
drobno i dodajemy do reszty.
W osobnym naczyniu łączymy jogurt i musztardę, dodajemy sól
i pieprz po czym dokładnie mieszamy.
Danie spożywamy na ciepło lub przestudzone, skropione
niewielką ilością sosu jogurtowego.
Brak komentarzy: