Leśna Kuchnia cz. 59 - Placki z kwiatostanami leszczyny

Przedwiośnie to idealny moment na zbiór kwiatostanów leszczyny. Interesują nas męskie kwiatostany, czyli te długie, żółte twory, z których leci pyłek. Uwaga: pyłek leszczyny jest alergenem więc jeżeli ktoś nie jest pewny czy aby nie ma uczulenia, niech postępuje jak z każdą inną nieznaną rośliną. Kwiatostany po zebraniu trzeba oczyścić, odrzucając zbędne łodygi a zbierając pyłek i ziarna.
Potrzebujemy:
* szklanka oczyszczonych kwiatostanów leszczyny
* 2 szklanki mąki
* szklanka wody
* łyżka cukru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* jedno jajko
* tłuszcz do smażenia
Placki są wybitnie proste w przygotowaniu. Generalnie trzeba wrzucić wszystkie składniki do pojemnika i wymieszać, tworząc papkę. Jeżeli ciasto wyszło za gęste można dolać nieco więcej wody.
Patelnię nagrzać, natłuścić, nałożyć łyżką 3-4 porcje ciasta po czym smażyć do zarumienienia. Placki są delikatne w smaku, bardzo smaczne i pożywne.











Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.