Leśna Kuchnia cz. 86 – Karkówka duszona
… czyli potrawa w sam raz dla tych którym znudziło się
jedzenie karkówki standardowo opiekanej nad grillem czy ogniskiem. Sama potrawa
jest bajecznie prosta, a jej główna zaletą jest uzyskanie, oprócz delikatnego mięsa,
wspaniałego maślano – cebulowego sosu delikatnie podkręconego pieprzem i
majerankiem. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami całość tworzy niespotykaną
kompozycję na poziomie smakowym o wiele wyższym, niż miałoby to wynikać z
prostoty przygotowania.
Potrzebujemy (na jedną porcję):
- Plastry karkówki – 2 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – ok. 30g
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Na arkuszu folii aluminiowej delikatnie rozkładamy
pocięte na cieniutkie plasterki masło (jeżeli masło jest miękkie, można je
rozsmarować). Na takim podkładzie układamy posiekaną cebulę i ząbki czosnku
pocięte w plasterki. Delikatnie solimy.
Na to zasię kładziemy dwa plastry karkówki, solimy,
pieprzymy z umiarem, oprószamy suszonym majerankiem. Na górę jeszcze kawałek
masła… i zawijamy szczelnie cały majdan, nie oszczędzając folii. Masło nie ma
prawa wyciekać z pakunku podczas duszenia.
Zawiniątka (po jednym dla każdej ucztującej osoby)
umieszczamy w dowolny sposób nad żarem ogniska (na kracie, improwizowanym ruszcie,
nawet bezpośrednio na żarze o ile jest delikatny), można też wykorzystać
grilla. Dusimy, zależenie od grubości plastrów, od 0,5h do 45 minut.
Brak komentarzy: