Leśna Kuchnia cz. 86 – Karkówka duszona




… czyli potrawa w sam raz dla tych którym znudziło się jedzenie karkówki standardowo opiekanej nad grillem czy ogniskiem. Sama potrawa jest bajecznie prosta, a jej główna zaletą jest uzyskanie, oprócz delikatnego mięsa, wspaniałego maślano – cebulowego sosu delikatnie podkręconego pieprzem i majerankiem. W połączeniu z pieczonymi ziemniakami całość tworzy niespotykaną kompozycję na poziomie smakowym o wiele wyższym, niż miałoby to wynikać z prostoty przygotowania.
Potrzebujemy (na jedną porcję):
- Plastry karkówki – 2 szt.
- Cebula –  1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – ok. 30g
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Na arkuszu folii aluminiowej delikatnie rozkładamy pocięte na cieniutkie plasterki masło (jeżeli masło jest miękkie, można je rozsmarować). Na takim podkładzie układamy posiekaną cebulę i ząbki czosnku pocięte w plasterki. Delikatnie solimy.
Na to zasię kładziemy dwa plastry karkówki, solimy, pieprzymy z umiarem, oprószamy suszonym majerankiem. Na górę jeszcze kawałek masła… i zawijamy szczelnie cały majdan, nie oszczędzając folii. Masło nie ma prawa wyciekać z pakunku podczas duszenia.
Zawiniątka (po jednym dla każdej ucztującej osoby) umieszczamy w dowolny sposób nad żarem ogniska (na kracie, improwizowanym ruszcie, nawet bezpośrednio na żarze o ile jest delikatny), można też wykorzystać grilla. Dusimy, zależenie od grubości plastrów, od 0,5h do 45 minut.
Podajemy z pieczonymi w żarze ziemniakami.






Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.