Leśna Kuchnia cz. 146 – Zupa czosnkowo - ziemniaczana
Prosta, smaczna zupa, obowiązkowo ze słusznym dodatkiem wędzonki. Najsmaczniejsza na wiosnę – wtedy oprócz zwykłego czosnku dodajemy do niej również czosnek niedźwiedzi.
Potrzebujemy:
● Ziemniaki – 1kg
● Marchew – 1 szt.
● Czosnek – 1 główka
● Cebula – 2 szt.
● Wędzonka (tu: kość schabowa wędzona, podgardle, boczek) – 500g
● Czosnek niedźwiedzi – garść
● Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Kociołek rozgrzewamy, tym razem bez dodawania tłuszczu. Wrzucamy pokrojone w kostkę podgardle i boczek i rozpoczynamy smażenie. Kiedy wytopi się już nieco tłuszczu, dorzucamy rozdrobnioną cebulę oraz marchew i dalej smażymy ok. 5 minut.
Wówczas do kociołka trafia kość wędzona oraz główka czosnku przecięta na pół, bez obierania. Dodajemy jeszcze nieco soli, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz dwa lub 3 liście laurowe oraz nieco majeranku. Gotujemy około pół godziny.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy je do kotła i gotujemy dalsze pół godziny, aż zmiękną i zaczną się rozpadać zagęszczając zupę. Wykańczamy danie dodając posiekany czosnek niedźwiedzi, szczyptę pieprzu oraz sól, jeżeli zachodzi taka potrzeba.
Spożywamy gorące.
Brak komentarzy: