Leśna Kuchnia cz. 146 – Zupa czosnkowo - ziemniaczana

 

Prosta, smaczna zupa, obowiązkowo ze słusznym dodatkiem wędzonki. Najsmaczniejsza na wiosnę – wtedy oprócz zwykłego czosnku dodajemy do niej również czosnek niedźwiedzi.

 

Potrzebujemy:

● Ziemniaki – 1kg

● Marchew – 1 szt.

● Czosnek – 1 główka

● Cebula – 2 szt.

● Wędzonka (tu: kość schabowa wędzona, podgardle, boczek) – 500g

● Czosnek niedźwiedzi – garść

● Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

 

Kociołek rozgrzewamy, tym razem bez dodawania tłuszczu. Wrzucamy pokrojone w kostkę podgardle i boczek i rozpoczynamy smażenie. Kiedy wytopi się już nieco tłuszczu, dorzucamy rozdrobnioną cebulę oraz marchew i dalej smażymy ok. 5 minut.

Wówczas do kociołka trafia kość wędzona oraz główka czosnku przecięta na pół, bez obierania. Dodajemy jeszcze nieco soli, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz dwa lub 3 liście laurowe oraz nieco majeranku. Gotujemy około pół godziny.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy je do kotła i gotujemy dalsze pół godziny, aż zmiękną i zaczną się rozpadać zagęszczając zupę. Wykańczamy danie dodając posiekany czosnek niedźwiedzi, szczyptę pieprzu oraz sól, jeżeli zachodzi taka potrzeba.

Spożywamy gorące.

 

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

Zupa czosnek niedźwiedzi z ogniska

 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.