Leśna Kuchnia cz. 87 – Żur Wielkanocny


Żur to zupa bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a przy tym prosta w przygotowaniu. Prezentowaliśmy już kiedyś wersję żuru chrzanowego, dziś znacznie uproszczona wersja wielkanocna – wiadomo przecież ze przed świętami wszyscy mają zawał roboty i dlatego wszystkie świąteczne potrawy, jakby nie patrzeć, są banalnie proste ;) Prezentowany żur przyrządzaliśmy na II zlocie polskiej grupy Bushcraft Cooking w wersji na większy kociołek, proporcje w przepisie podajemy na typową Zebrę 16.

Potrzebujemy:
- Biała kiełbasa – 3 szt.
- Boczek wędzony - 200g
- Jajka na twardo – 4 szt.
- Cebula – 1 szt
- Czosnek – 2 ząbki
- Zakwas – 0,5l
- Majeranek, sól, pieprz, chrzan - przyprawy
- ew. mąka żytnia do zagęszczenia

Jeżeli wzięliście jajka surowe, trzeba je najpierw ugotować na twardo. Wówczas można przystąpić do gotowania żuru.
Zaczynamy jak zawsze krojąc cebulę, czosnek i boczek, które następnie porządnie podsmażamy. Dorzucamy białą kiełbasę i czosnek, zalewamy wodą. Gotujemy pół h.
Po tym czasie można odłowić kiełbasę i pokroić w plastry, natomiast obrane jajka w ćwiartki. Jedno i drugie możemy na powrót wrzucić do kotła, jakkolwiek nie jest to konieczne. Można ten wsad włożyć do talerzy przed nalaniem żuru.
Do samej zupy wlewamy zakwas, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kto lubi, może dodać łyżkę chrzanu. Jeżeli żur jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką żytnią roztrzepana w odrobinie zimnej wody.
Podajemy solo lub ze świeżym razowym pieczywem.

Leśna Kuchnia życzy wszystkim wesołych świąt! 


Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Żurek z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.