Leśna Kuchnia cz. 104 – Spaghetti po bolońsku
Jak przyrządzić klasyczne spaghetti bolognese? To drugie
pod względem częstotliwości wyszukiwania w sieci pytanie dotyczące kuchni włoskiej. Częściej interesujemy się
tylko włoską pizzą. Najdziwniejsze jest to że wersji tego jedynego, klasycznego
bolońskiego sosu są setki i nikt nie wie która jest właściwa. Prawdopodobnie
mieszkańcy Bolonii też tego nie wiedzą, albo się nie odzywają bo zakrzyczeli
ich hejterzy… dziś prezentujemy wersję bardzo uproszczoną, z klasyką może nie
do końca za pan brat ale za pewno bardzo prostą i równie smaczną.
Potrzebujemy:
● Makaron spaghetti – 200g
● Mięso mielone –
400g
● Pomidory krojone – 1 puszka
● Cebula – 1 szt.
● Czosnek – 4 ząbki
● Sól, pieprz, oregano, bazylia
● Tłuszcz do smażenia
● (opcjonalnie) Rukola – 50g
Natłuszczony kociołek rozgrzewamy nad ogniem. Wrzucamy do
środka pokrojoną drobno cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, przy okazji mieszania
rozdrabniając mięso tak aby nie tworzyło zbyt dużych grudek.
Dodajemy pomidory, posiekane ząbki czosnku, łyżeczkę
oregano i łyżeczkę bazylii. Dusimy tak długo aż pomidory się rozpadną i cały
sos zgęstnieje. Trwa to około pół godziny.
Po spróbowaniu możemy jeszcze dosolić, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Sos przekładamy do innego naczynia, w kociołku
zagotowujemy litr wody i przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Dno miseczki wykładamy liśćmi rukoli, na to kładziemy
ugotowany gorący makaron i kilka łyżek sosu.
Dobry wieczór,
OdpowiedzUsuńNA ILE OSÓB JET DANIE?
POZDRAWIAM EWA