Leśna Kuchnia cz. 117 – Makaron wstęgi z suszonymi pomidorami.
Ciekawostka w tym przepisie polega na tym, że oprócz soli
nie dodaje się żadnych przypraw. Jeżeli więc ktoś nie ma ręki do ziół czy
pieprzu może się nie przejmować i szykować bez strachu! :)
Potrzebujemy:
● Makaron wstęgi – 300g
● Pierś z kurczaka – 300g
● Pomidory suszone w oliwie – 1 słoik
● Tarty ser Parmezan – 50g
● Słonecznik łuskany – 50g
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na
opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy szczyptą
soli.
Pomidory wyjmujemy ze słoika, a pozostałą oliwę wlewamy do
kociołka. Rozgrzewamy ją solidnie i wrzucamy pokrojoną pierś. Smażymy na dużym
ogniu, często mieszając.
Kiedy pierś się zrumieni dorzucamy do kociołka ugotowany
makaron, pocięte drobno suszone pomidory, słonecznik oraz parmezan. Mieszamy
wszystko dokładnie i podajemy czym prędzej.
Brak komentarzy: