Leśna Kuchnia cz. 33 - Kebab wieprzowy.





Zabaw z rożnem ciąg dalszy - tym razem pod lupę została wzięta wieprzowina. Przepis jest prosty jak drut ale jego wykonanie zalecamy raczej przy stacjonarnych lub dłuższych imprezach, gdzie zarówno czasu jak i konsumujących jest wiele.

Potrzebujemy:
* Karkówka wieprzowa - 2kg
* Boczek wieprzowy surowy - 1kg
* Szynka wieprzowa surowa - 1kg
* Olej roślinny
* Przyprawa do kebaba / gyrosa
* Sól
* Dodatki
 Najpierw może o dodatkach. Mięso pieczone na rożnie obrotowym można podawać w dowolny sposób: z bułką, w chlebku pita, w tortilli, z podpłomykiem. Sosy do tego pasują wszelakie, jakie nam się zamarzą. Warzywa i surówki to również wybór wedle smaku. Napiszę więc tylko że myśmy spożywali mięcho zawinięte z gotowe placki do tortilli, z sosem czosnkowym, cebulą i kapustą pekińską. A wy dobierzcie sobie dodatki wedle gustu :)
Przygotowanie potrawy należy zacząć przynajmniej w dzień poprzedzający wyżerkę, a lepiej jeszcze ze 2 dni wcześniej. Mięcho kroimy w plastry o grubości około centymetra. W zamykanym naczyniu (kociołku, garnku z pokrywą, pojemniku na żywność) układamy warstwami plastry mięsa. Każdą warstwę solimy, obsypujemy obficie przyprawą do kebabu i polewamy olejem. Na koniec cały ten majdan ładujemy do lodówy aby mięcho dobrze się przegryzło.
Po uprzednim naszykowaniu ogniska i rożna, plastry mięsa (naprzemiennie gatunkowo, karkówka-boczek-karkówka-szynka itd.) Nabijamy na rożen i zabezpieczamy przed obracaniem wokół osi rożna (np. mocując wzdłuż głównej żerdzi drugi patyk). Wieszamy nad żarem lub delikatnym płomieniem (płomień nie powinien dosięgać mięsa) i pieczemy, obracając o 90 stopni co 10-15 minut. Zazwyczaj po godzinie można juz ścinać pierwszą warstwę.
Czas potrzebny na wypieczenie i skrojenie całego mięsa to jakieś 6-7 h . W tym czasie da rady wykarmić na luzie 10 wygłodniałych biesiadników. Można również pójść o krok dalej i w żarze, którego niechybnie powstanie sroga ilość upiec nieco bulw kartofli, selera i buraka (lub innych). To kolejny ciekawy sposób na dodatki do spożycia mięsa z rożna.

PS: A dlaczego nazywa się to kebab, a nie gyros? Różnica jest czysto lingwistyczna, Kebab w Turcji to dokładnie to samo co gyros w Grecji (i prawie to samo co shoarma w Egipcie). U nas w Polsce bardziej przyjęła się jednak nazwa kebab więc zostaniemy przy tym terminie.









Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.