Leśna Kuchnia cz. 33 - Kebab wieprzowy.
Zabaw z rożnem ciąg dalszy - tym razem pod lupę została
wzięta wieprzowina. Przepis jest prosty jak drut ale jego wykonanie zalecamy
raczej przy stacjonarnych lub dłuższych imprezach, gdzie zarówno czasu jak i
konsumujących jest wiele.
Potrzebujemy:
* Karkówka wieprzowa - 2kg
* Boczek wieprzowy surowy - 1kg
* Szynka wieprzowa surowa - 1kg
* Olej roślinny
* Przyprawa do kebaba / gyrosa
* Sól
* Dodatki
Najpierw może o
dodatkach. Mięso pieczone na rożnie obrotowym można podawać w dowolny sposób: z
bułką, w chlebku pita, w tortilli, z podpłomykiem. Sosy do tego pasują
wszelakie, jakie nam się zamarzą. Warzywa i surówki to również wybór wedle
smaku. Napiszę więc tylko że myśmy spożywali mięcho zawinięte z gotowe placki
do tortilli, z sosem czosnkowym, cebulą i kapustą pekińską. A wy dobierzcie
sobie dodatki wedle gustu :)
Przygotowanie potrawy należy zacząć przynajmniej w dzień
poprzedzający wyżerkę, a lepiej jeszcze ze 2 dni wcześniej. Mięcho kroimy w
plastry o grubości około centymetra. W zamykanym naczyniu (kociołku, garnku z
pokrywą, pojemniku na żywność) układamy warstwami plastry mięsa. Każdą warstwę
solimy, obsypujemy obficie przyprawą do kebabu i polewamy olejem. Na koniec
cały ten majdan ładujemy do lodówy aby mięcho dobrze się przegryzło.
Po uprzednim naszykowaniu ogniska i rożna, plastry mięsa
(naprzemiennie gatunkowo, karkówka-boczek-karkówka-szynka itd.) Nabijamy na
rożen i zabezpieczamy przed obracaniem wokół osi rożna (np. mocując wzdłuż
głównej żerdzi drugi patyk). Wieszamy nad żarem lub delikatnym płomieniem
(płomień nie powinien dosięgać mięsa) i pieczemy, obracając o 90 stopni co
10-15 minut. Zazwyczaj po godzinie można juz ścinać pierwszą warstwę.
Czas potrzebny na wypieczenie i skrojenie całego mięsa to
jakieś 6-7 h . W tym czasie da rady wykarmić na luzie 10 wygłodniałych
biesiadników. Można również pójść o krok dalej i w żarze, którego niechybnie
powstanie sroga ilość upiec nieco bulw kartofli, selera i buraka (lub innych). To
kolejny ciekawy sposób na dodatki do spożycia mięsa z rożna.
PS: A dlaczego nazywa się to kebab, a nie gyros? Różnica
jest czysto lingwistyczna, Kebab w Turcji to dokładnie to samo co gyros w
Grecji (i prawie to samo co shoarma w Egipcie). U nas w Polsce bardziej
przyjęła się jednak nazwa kebab więc zostaniemy przy tym terminie.
Brak komentarzy: