Leśna Kuchnia cz. 39 - Zupa gulaszowa
Dzisiaj w menu zupa gulaszowa, czyli najsłynniejsza zupa
na świecie. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i
aromatyczna. Pochodzi rzecz jasna z królestwa papryki, czyli Węgier. Można ją przyrządzić
na mięsie wołowym lub (Tak jak my) na wieprzowym.
Potrzebujemy:
* Mięso wieprzowe gulaszowe - 1kg
* Papryka czerwona - 3 szt.
* Cebula - 3 szt.
*Ziemniaki - 4 szt.
* Czosnek - 4 ząbki
*Marchewka - 1 szt
* Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
majeranek
* Olej
* Odrobina mąki
Zaczynamy od przygotowania mięsa: kroimy je w kostkę
1x1cm, oprószamy solą, mąką i pieprzem.
Najłatwiej zrobić to wsadzając mięso i dodatki do foliowego worka,
zamknąć tenże i wymieszać porządnie.
Cebule i czosnek siekamy drobno, wrzucamy do kociołka,
podlewamy odrobiną oleju i wieszamy nad ogniem. Kiedy kociołek się rozgrzeje,
cebulę lekko solimy. Dodajemy dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku i
smażymy aż do zeszklenia cebuli. Często mieszamy, przypalona papryka jest
gorzka.
Cebulę wyjmujemy z kotła, a na jej miejsce wrzucamy
przygotowane wcześniej mięso. Obsmażamy kawałki mięsa na rumiano ze wszystkich
stron. Wtedy dodajemy 1,5l wody, zesmażoną cebulę i gotujemy około godziny.
W międzyczasie Paprykę smarujemy delikatnie olejem i
opiekamy nad ogniem (na patyku lub kracie) aż skórka zacznie czernieć. Wówczas
wrzucamy ją do foliowego worka (lub innego szczelnego pojemnika) i pozostawiamy
kilka minut. Po takim procesie papryka bez problemu daje sie obrać ze skórki.
Kiedy mięso jest już miękkie, do garnka dodajemy
upieczoną paprykę bez skórki a także pokrojone w kostkę ziemniaki oraz
plasterki marchewki. Doprawiamy garścią majeranku, słodką i ostrą papryką, w
razie potrzeby także solą. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie -
zazwyczaj trwa to ok. pół godziny.
Z żalem przyznaję, że tym razem nie mamy zdjęcia gotowego
dania - zjedliśmy je tak szybko, że nikt nie zdążył pomyśleć o fotografiach. To
chyba najlepsza rekomendacja dla zupy gulaszowej :)
Brak komentarzy: