Leśna Kuchnia cz. 39 - Zupa gulaszowa



Dzisiaj w menu zupa gulaszowa, czyli najsłynniejsza zupa na świecie. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i aromatyczna. Pochodzi rzecz jasna z królestwa papryki, czyli Węgier. Można ją przyrządzić na mięsie wołowym lub (Tak jak my) na wieprzowym.

Potrzebujemy:
* Mięso wieprzowe gulaszowe - 1kg
* Papryka czerwona - 3 szt.
* Cebula - 3 szt.
*Ziemniaki - 4 szt.
* Czosnek - 4 ząbki
*Marchewka - 1 szt
* Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
* Olej
* Odrobina mąki

Zaczynamy od przygotowania mięsa: kroimy je w kostkę 1x1cm, oprószamy solą, mąką i pieprzem.  Najłatwiej zrobić to wsadzając mięso i dodatki do foliowego worka, zamknąć tenże i wymieszać porządnie.

Cebule i czosnek siekamy drobno, wrzucamy do kociołka, podlewamy odrobiną oleju i wieszamy nad ogniem. Kiedy kociołek się rozgrzeje, cebulę lekko solimy. Dodajemy dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku i smażymy aż do zeszklenia cebuli. Często mieszamy, przypalona papryka jest gorzka.

Cebulę wyjmujemy z kotła, a na jej miejsce wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Obsmażamy kawałki mięsa na rumiano ze wszystkich stron. Wtedy dodajemy 1,5l wody, zesmażoną cebulę i gotujemy około godziny.

W międzyczasie Paprykę smarujemy delikatnie olejem i opiekamy nad ogniem (na patyku lub kracie) aż skórka zacznie czernieć. Wówczas wrzucamy ją do foliowego worka (lub innego szczelnego pojemnika) i pozostawiamy kilka minut. Po takim procesie papryka bez problemu daje sie obrać ze skórki.

Kiedy mięso jest już miękkie, do garnka dodajemy upieczoną paprykę bez skórki a także pokrojone w kostkę ziemniaki oraz plasterki marchewki. Doprawiamy garścią majeranku, słodką i ostrą papryką, w razie potrzeby także solą. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie - zazwyczaj trwa to ok. pół godziny.

Z żalem przyznaję, że tym razem nie mamy zdjęcia gotowego dania - zjedliśmy je tak szybko, że nikt nie zdążył pomyśleć o fotografiach. To chyba najlepsza rekomendacja dla zupy gulaszowej :)





Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.