Leśna Kuchnia cz. 94 - Prażonka z kurczakiem

Danie przygotowaliśmy podczas zlotu grupy Bushcraft Cooking. Wybór kurczaka jako jedynego dodawanego mięsa miał na celu w głównej mierze obalenie stereotypu, jakoby do prażonek nadaje się  tylko mięso tłuste a już bez boczku to nie ma prażonki. Figa. Wyszła bardzo dobra.

Potrzebujemy:
* Podudzia z kurczaka - 2kg
* Ziemniaki - 3kg
* Pieczarki - 1kg
* Cebula - 1kg
* Czosnek - 8 ząbków
* Koperek - 1 pęczek
* Olej - 300ml
* sól, pieprz, przyprawa do kurczaka


NA sam początek kociołek delikatnie natłuszczamy, dno wykładamy liśćmi kapusty. Podudzia z kurczaka marynujemy w  oleju, soli, pieprzu i przyprawie. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Większe pieczarki przekrajamy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Czosnek i koperek drobno siekamy.
Jak na prażonkę przystało, kociołek napełniamy warstwami, zaczynając i kończąc na ziemniakach. Każdą warstwę posypujemy koprem i obficie solimy. Można dodać trochę świeżych ziół.Na koniec wlewamy do kociołka szklankę wody (lub piwa), zamykamy wieko i stawiamy nad żarem na mniej więcej 2h.
Gotowe danie zapewne trzeba będzie jeszcze dosolić. Podajemy gorące, najlepiej z kiszonym ogórkiem.

Prażonka z kurczakiem z ogniska

Prażonka z kurczakiem z ogniska

Prażonka z kurczakiem z ogniska

Prażonka z kurczakiem z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.