Leśna Kuchnia cz. 43 - Zupa wiosenna
Zupa taka to nic innego jak bulion z młodych warzyw z dodatkiem botwiny i ziemniaków. Buraczane
łodygi (czasem także poszatkowane liście) nadają tej zupie charakterystyczny
smak, który udaje się osiągnąć tylko późną wiosną. Dodatek delikatnych, młodych
ziemniaków sprawia że zupa staje się sycąca.
Potrzebujemy:
* Młoda włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler) -
pęczek
* Koper - pół pęczka
* Botwinka - pęczek
* Młode ziemniaki - ok. 10 sztuk
*Cebula - 2 szt.
* Ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku.
W gotowaniu tej zupy nie ma żadnej filozofii. Warzywa
korzeniowe należy delikatnie oskrobać i pociąć na mniejsze kawałki. Por, nać
selera i nać botwiny (jeżeli ktoś lubi, to liście także) należy poszatkować.
Ziemniaki obrać lub wyszorować, jeżeli są większe przekroić. Wszystko umieścić
w kociołku, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować tak
długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Posolić do smaku, podawać posypane
siekanym koprem.
Brak komentarzy: