Leśna Kuchnia cz. 43 - Zupa wiosenna


Zupa taka to nic innego jak bulion z młodych warzyw  z dodatkiem botwiny i ziemniaków. Buraczane łodygi (czasem także poszatkowane liście) nadają tej zupie charakterystyczny smak, który udaje się osiągnąć tylko późną wiosną. Dodatek delikatnych, młodych ziemniaków sprawia że zupa staje się sycąca.

Potrzebujemy:
* Młoda włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler) - pęczek
* Koper - pół pęczka
* Botwinka - pęczek
* Młode ziemniaki - ok. 10 sztuk
*Cebula - 2 szt.
* Ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku.

W gotowaniu tej zupy nie ma żadnej filozofii. Warzywa korzeniowe należy delikatnie oskrobać i pociąć na mniejsze kawałki. Por, nać selera i nać botwiny (jeżeli ktoś lubi, to liście także) należy poszatkować. Ziemniaki obrać lub wyszorować, jeżeli są większe przekroić. Wszystko umieścić w kociołku, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Posolić do smaku, podawać posypane siekanym koprem.








Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.