Leśna Kuchnia cz. 61 - gulasz a'la Strogonow
Ciężko aktualnie stwierdzić, który przepis na Boeuf Stroganow jest tym oryginalnym. Nawet z
nazwą różnie bywa - np. w Polsce przyjęło się nazywać to danie po prostu
Strogonow. Ilu kucharzy, tyle wersji i przepisów, bywają strogonowy wołowe,
wieprzowe i drobiowe, z ogórkami i bez, także dowolność pełna. Nasza wersja
jest dodatkowo uproszczona i dostosowana do warunków leśnych.
Potrzebujemy:
* Wołowina bez kości (tutaj: udziec wołowy) -
300g
* Pieczarki - kilka
szt.
* Cebula - 2 szt.
* Ogórek kiszony - 1
szt.
* Koncentrat
pomidorowy - mała puszka
* Mąka do
zagęszczenia dania
* Olej do smażenia
* Sól, pieprz
Mięso, pieczarki,
cebulę i ogórka trzeba rozdrobnić i zesmażyć w kociołku na złoty kolor. Po zakończeniu smażenia dolać do kociołka
litr wody, dorzucić koncentrat i dusić aż wołowina będzie miękka. Na koniec
doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 100
ml zimnej wody.
Brak komentarzy: