Leśna Kuchnia cz. 61 - gulasz a'la Strogonow




Ciężko aktualnie stwierdzić, który przepis na Boeuf Stroganow jest tym oryginalnym. Nawet z nazwą różnie bywa - np. w Polsce przyjęło się nazywać to danie po prostu Strogonow. Ilu kucharzy, tyle wersji i przepisów, bywają strogonowy wołowe, wieprzowe i drobiowe, z ogórkami i bez, także dowolność pełna. Nasza wersja jest dodatkowo uproszczona i dostosowana do warunków leśnych.

Potrzebujemy:
 * Wołowina bez kości (tutaj: udziec wołowy) - 300g
* Pieczarki - kilka szt.
* Cebula - 2 szt.
* Ogórek kiszony - 1 szt.
* Koncentrat pomidorowy - mała puszka
* Mąka do zagęszczenia dania
* Olej do smażenia
* Sól, pieprz

Mięso, pieczarki, cebulę i ogórka trzeba rozdrobnić i zesmażyć w kociołku na złoty kolor.  Po zakończeniu smażenia dolać do kociołka litr wody, dorzucić koncentrat i dusić aż wołowina będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 100 ml zimnej wody.





Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.