Leśna kuchnia cz. 72 - Chłopski garnek czyli prosta duszonka

Duszonki zazwyczaj przygotowuje się w kociołku żeliwnym wyłożonym liśćmi kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować duszonkę w poczciwej Zebrze – banalnie prostą, a mimo tego (a może właśnie dzięki temu) niesamowicie smaczną.

Potrzebujemy:
·         Ziemniaki
·         Kiełbasa
·         Cebula
·         Czosnek
·         Dowolny tłuszcz.
·         Sól, pieprz, majeranek

Wszystkie produkty rozdrabniamy, nie krojąc ich jednak zbyt drobno.

Dno kociołka nacieramy tłuszczem, po czym garnek wypełniamy składnikami układając je warstwowo: ziemniaki, kiełbasa, cebula, przyprawy. Powinny wyjść co najmniej 3 takie zestawy warstw. Na koniec do środka wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Zazwyczaj trwa to około godziny. Co ważne: NIE MIESZAMY! Jeżeli ogień nie będzie zbyt duży potrawa nie przywrze na pewno. Jak znam życie, na finał trzeba będzie jeszcze dosolić.






Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.