Leśna kuchnia cz. 73 - Zielone leczo z cukinii

Przyjęło się, że leczo ma kolor czerwony i jest w nim mnóstwo papryki. Często dodaje się także cukinię. Zastanowiło nas, jak by ta potrawa smakowała gdyby pominąć paprykę? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Potrzebujemy:
• Kiełbasa – 300g
• Cukinia – 1kg
• Cebula – 3 szt.
• Por – 1 szt.
• Natka pietruszki – pęczek
• Czosnek – 2 ząbki.
• Sól, pieprz, majeranek

Sam proces wykonania nie różni się rzecz jasna od standardowego leczo. Cebulę i kiełbasę należy podsmażyć, dodać resztę pokrojonych warzyw, podlać wodą i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Tutaj popełniliśmy mega byka, ponieważ cukinia rozgotowuje się dużo szybciej niż papryka i po pół godzinie miała już konsystencję papki. Także pamiętajcie: wrzucić cukinię, dolać wody, zagotować, max 5 minut i gotowe! Doprawić do smaku i spożywać, w warunkach terenowych najłatwiej z pieczywem.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.