Leśna Kuchnia cz. 91 – Zupa gulaszowa z karkówki.


Kolejna zupa gulaszowa w naszym wydaniu. Tym razem z wieprzowiny, gotowana w kociołku żeliwnym i doprawiona czosnkiem niedźwiedzim. Ze względu na dzieciaki bez grama ostrej papryki.

Potrzebujemy:
·         Karkówka wieprzowa – 2 do 2,5 kg
·         Cukinia – 0,5 kg
·         Papryka – 3szt.
·         Marchew – 2 szt.
·         Cebula – 4 szt.
·         Ziemniaki wczesne – 10 szt.
·         Pomidory bez skórki – 2 puszki
·         Czosnek niedźwiedzi – 1 pęczek
·         Pół kostki smalcu
·         Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kminek.

Zaczynamy od rozdrobnienia produktów. Karkówkę trzeba pociąć w grubą kostkę, w podobne kawałki tniemy obrane ziemniaki i nieobrana cukinię. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę w półtalarki. Papryka zostaje w całości.

W kociołku roztapiamy smalec i smażymy na nim mięso i cebulę z dodatkiem soli, szczypty pieprzu  oraz naprawdę dużej ilości sproszkowanej słodkiej papryki. Po podsmażeniu wlewamy wodę do wysokości ¾ kociołka, dodajemy pomidory z puszki, łyżkę kminku i dusimy na wolnym ogniu.

W tym czasie na żarze obok kociołka opalamy paprykę aż jej skórka sczernieje. Pozostawiamy do wystygnięcia, zdejmujemy spaloną skórę i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.

Po upływie mniej więcej 1,5h próbujemy – na pewno trzeba będzie dosolić. Dodajemy ziemniaki, paprykę i cukinię, uzupełniamy wodę i gotujemy jeszcze pół h. Kiedy ziemniaki są miękkie zdejmujemy kocioł z ognia. Pozostało wrzucić posiekany czosnek niedźwiedzi i podawać jak najszybciej, gorącą. Najlepiej z zimnym piwem.









Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.