Leśna Kuchnia cz. 92 – Biała kiełbasa w sosie fasolowym


Szybkie jednogarnkowe danie, przypominające trochę leczo z dodatkiem fasoli. Kiełbasa wprawdzie wcale nie musi być biała – nada się też dobrej jakości zwykła kiełbasa wędzona, uważamy jednak że delikatny smak białej kiełbasy nie zakłóca subtelnego, acz pikantnego aromatu sosu. Na zdjęciach danie przygotowywane na patelni, jednak równie dobrze można je robić w dowolnym kociołku.

Potrzebujemy:
- Kiełbasa biała, najlepiej własnego wyrobu – 3 szt.
- Chilli – 3 szt.
- Fasola biała konserwowa – 1 puszka
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Pomidor – 1 szt. (lub jedna puszka pomidorów bez skórki)
- Cebula – 1 szt.
- Tłuszcz do smażenia
- Sól, lubczyk

Wszelkie warzywa kroimy w dość grube plastry. Wrzucamy na gorącą natłuszczoną patelnię i smażymy ok. 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy fasolę wraz z zalewą, solimy z umiarem i podgrzewamy dalej, na mniejszym ogniu.
W tym czasie bezpośrednio na żarze, na ruszcie lub na patyku (bez nakłuwania, sposób pokazywaliśmy w przepisie o hotdogach: Więcej TUTAJ) opiekamy kiełbaski. Zarumienione wrzucamy na patelnię, dolewamy nieco wody i dusimy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Na koniec dodajemy kilka szczyp lubczyku do smaku oraz jeśli trzeba, jeszcze nieco soli.

kiełbasa w fasoli z ogniska

kiełbasa w fasoli z ogniska

kiełbasa w fasoli z ogniska

kiełbasa w fasoli z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.