Leśna Kuchnia cz. 93 – Zupa czosnkowa


Zaletami tego dania są szybkość przygotowania, prostota składników  oraz duża możliwość dopasowania do indywidualnych preferencji konsumenta. Rzecz jasna danie ma także wad, wśród których prym wiedzie niechęć znacznej części społeczeństwa do spożywania czosnku najczęściej występująca u kobiet ;) Zachodzi tu niespotykana zależność, mianowicie nie jest ważne czy zupę konsumować będzie kobieta czy też jej partner – niechęć jest jednakowa J Za pewną niedogodność można uznać również charakter potrawy która nadaje się bardziej na przystawkę niż na główne danie.
Konkludując, rekomendujemy zupę czosnkową jako przekąskę przed głównym daniem dla zgrai samotnych bushcrafterów!

Potrzebujemy:
·         Czosnek – pół główki
·         Cebula dymka – 4 szt.
·         bulion – 1l (można uzyskać z kostek lub bulionetek)
·         Pieprz, majeranek

Przykładowe dodatki:
·         Bagietka czosnkowa
·         Ser łatwo topliwy : mozzarella, z żółtych gouda lub cheddar
·         Szynka wędzona
·         Zielone części cebuli dymki

Od cebuli dymki odkrajamy szczypior, który przyda się później. Białe części kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka by się zeszkliły. Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku.
Po delikatnym podsmażeniu całość zalewamy bulionem (możemy ugotować go od podstaw, przynieść z domu, użyć kostki lub bulionetki) w ilości 1l i gotujemy około 0,5h. Na koniec doprawiamy pieprzem i majerankiem. Uzyskaliśmy bardzo aromatyczny bulion czosnkowy.
W czasie gotowania możemy upiec nad ogniem grzanki z bagietki czosnkowej (nada się także każde inne pieczywo). Szczypior dymki szatkujemy drobno, szynkę kroimy w drobną kostkę, ser, o ile nie był tarty, rozdrabniamy.
Do miski nakładamy jeden lub kilka dodatków zgodnie z zachciankami spożywających, zalewamy gorącą zupą. Czekamy chwilę aż dodatki się ogrzeją. Wtedy zupa jest gotowa do spożycia.







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.