Leśna Kuchnia cz. 95 - Quesadilla z pieczonym kurczakiem


Quesadilla to danie filozofią podobne do pizzy czy risotto. Mianowicie można do niego ładować co dusza zapragnie pod warunkiem, że użyjemy kilku składników bazowych. W tym przypadku jest to ser, dowolny sos oraz tortilla. TYm razem usmażyliśmy quesadillę na patelni, tym niemniej można ją przyszykować także na ruszcie (co czyniliśmy wcześniej, patrz Leśna Kuchnia cz. 37.

Potrzebujemy (na 4 porcje):
* ser żółty tarty - 400g
* Tortilla - 8 szt.
* Sos - w tym przypadku czosnkowy
* Upieczone udko kurczaka - 2 szt.
* Pieczarki - 200g
* Cebula dymka - pęczek
* Przyprawy: sól, pieprz, oregano
* Olej do smażenia.

Na początek przygotujemy farsz: dymkę, pieczarki i pieczonego kurczaka trzeba rozdrobnić i podsmażyć kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i oregano.

Na natłuszczoną patelnię kładziemy placek tortilli. Smarujemy porządnie sosem, nakładamy 1/4 farszu, posypujemy 100g sera i szczyptą oregano. Całość przykrywamy drugim plackiem i stawiamy na żarze.

Smażymy od 5 do 10 minut, pilnując aby spód się nie przypalił. Po tym czasie trzeba całą quesadillę odwrócić na drugą stronę, nie gubiąc przy okazji połowy farszu ze środka - co wydaje się dość karkołomne - ale prawie zawsze wychodzi. Przewracanie quesadili pieczonej na ruszcie jest zdecydowanie łatwiejsze.

Obsmażamy kilka minut z drugiej strony i zdejmujemy z patelni. Placek dzielimy na części i zostawiamy jeszcze kilka minut, aby ostygł. W tym czasie możemy przygotować do smażenia następną porcję.

Spożywamy popijając zimnym piwem.

Quesadilla z ogniska

Quesadilla z ogniska

Quesadilla z ogniska

Quesadilla z ogniska

Quesadilla z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.