Leśna Kuchnia cz. 84 - Carbonara



Carbonara to włoski biały sos do makaronu, fantastycznie prosty w przygotowaniu. Pamiętać należy, że do jego przyrządzania tradycyjnie nie używa się śmietany. Danie podałem na zlocie grupy Bushcraft cooking.Rzekomo smaczne ;)

Potrzebujemy:
- Makaron wstęgi (talgiatelle, pappardelle) – 300g
- Boczek wędzony (tłusty, może być też podgardle) – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Jajka – 2 szt.
- Ser parmezan lub inny twardy długo dojrzewający – 100g

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Jeżeli akurat nie mamy patelni należy ugotowany makaron usunąć z kociołka na czas szykowania sosu – tym razem patelnia akurat była więc poszło jeszcze łatwiej.
Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek oraz czosnek. Smażymy raczej na małym ogniu do momentu wytopienia tłuszczu i powstania rumianych skwarek. W tym czasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 75g startego sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze mieszamy.
Do skwarek na patelni dorzucamy makaron, dolewamy masę jajeczną. Delikatnie podgrzewając mieszamy danie – topiący się ser spowoduje zagęszczenie sosu który stanie się kremowy i delikatny. Nie możemy dopuścić aby ścięło się jajko – wtedy uzyskamy jajecznicę.
Podajemy posypane szczyptą świeżo startego sera oraz posiekaną natką pietruszki.

Carbonara z ogniska

Carbonara z ogniska

Carbonara z ogniska

Carbonara z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.