Leśna Kuchnia cz. 101 – Barszcz biało - czerwony

Dzień 100-lecia Odzyskania Niepodległości spędziliśmy przyrządzając w lesie między innymi danie wybitnie pasujące kolorystycznie do okazji.

Potrzebujemy:
● Buraki czerwone – 3 szt.
● Cebula – 1 szt.
● Kostka bulionu warzywnego
● Sól, pieprz, majeranek
● Ocet
● Śmietana 18% - 100ml

Obrane buraki oraz cebulę kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do kociołka, lekko solimy, zalewamy wodą tak aby przykryła składniki. Gotujemy przez godzinę na mocnym ogniu, w razie potrzeby dolewając wody do kociołka.
Po tym czasie warzywa wyjmujemy z kociołka. Do pozostałego wywaru wrzucamy kostkę bulionu, nieco pieprzu i majeranku. Możemy też dorzucić część ugotowanych buraków, które musimy drobno posiekać. Gotujemy jeszcze moment po czym próbujemy. Jeżeli zupa jest zbyt słodka zakwaszamy ją dodając nieco octu.
Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.








Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.