Leśna Kuchnia cz. 122 – Karmuszka czyli warmińsko – mazurska zupa gulaszowa




Zaiste, dziwna to zupa. Mieszkając dziesiąt już lat na skraju Warmii o takowej nie zdarzyło mi się słyszeć, co znaczy że nie jest chyba zbyt powszechnie znana. Patrząc na przepis również nie podpada pod typowe kulinarne wytwory: z użytych składników można ugotować zupę gulaszową, fasolową, pomidorową i kapuśniak. Ot, taki miks wszystkiego. Serio, bardzo smaczny!

Potrzebujemy:
● Fasola biała – 1 puszka
● Szynka bez kości – 600g
● Boczek wędzony – 150g
● Marchew – 2 szt.
● Pietruszka – 1 szt.
● Kapusta biała – 200g
● Cebula 2 szt.
● Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
● Kwaśna śmietana – 100 ml
● Sól, pieprz, majeranek
● Mąka – 100g
● Tłuszcz do smażenia

Boczek i mięso z szynki kroimy w średnią kostkę, cebulę w piórka. Mięso solimy i oprószamy mąką. Wrzucamy to wszystko do natłuszczonego kociołka i smażymy ok. 10 minut.
Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i kapustę. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.
Zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1h. Kiedy mięso z szynki będzie już miękkie dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy śmietana rozbełtaną z odrobiną zupy i dwiema łyżkami maki. Doprawiamy pieprzem i majerankiem oraz, jeśli to konieczne, także solą.
Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy gorące, bez dodatków.

Karmuszka z ogniska

Karmuszka z ogniska

Karmuszka z ogniska

Karmuszka z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.