Leśna Kuchnia cz. 122 – Karmuszka czyli warmińsko – mazurska zupa gulaszowa
Zaiste, dziwna to zupa. Mieszkając dziesiąt już lat na
skraju Warmii o takowej nie zdarzyło mi się słyszeć, co znaczy że nie jest
chyba zbyt powszechnie znana. Patrząc na przepis również nie podpada pod typowe
kulinarne wytwory: z użytych składników można ugotować zupę gulaszową,
fasolową, pomidorową i kapuśniak. Ot, taki miks wszystkiego. Serio, bardzo
smaczny!
Potrzebujemy:
● Fasola biała – 1 puszka
● Szynka bez kości – 600g
● Boczek wędzony – 150g
● Marchew – 2 szt.
● Pietruszka – 1 szt.
● Kapusta biała – 200g
● Cebula 2 szt.
● Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
● Kwaśna śmietana – 100 ml
● Sól, pieprz, majeranek
● Mąka – 100g
● Tłuszcz do smażenia
Boczek i mięso z szynki kroimy w średnią kostkę, cebulę w
piórka. Mięso solimy i oprószamy mąką. Wrzucamy to wszystko do natłuszczonego
kociołka i smażymy ok. 10 minut.
Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną marchew,
pietruszkę i kapustę. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.
Zalewamy wszystko wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1h.
Kiedy mięso z szynki będzie już miękkie dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą
oraz koncentrat pomidorowy. Zagęszczamy śmietana rozbełtaną z odrobiną zupy i
dwiema łyżkami maki. Doprawiamy pieprzem i majerankiem oraz, jeśli to
konieczne, także solą.
Brak komentarzy: